5 voedingsmiddelen die je NOOIT aan je kat mag geven

thinkstock
Die vertederende kattenoogjes mogen je nog zo vragend aankijken, sommige voedingsmiddelen verstop je beter voor dat likgrage tongetje van je huisdier. In het minst erge geval moet je de kattenbak een paar keer per dag extra uitkuisen door maag- en darmproblemen van je geliefde huisdier. Maar bij ernstige voedselvergiftigingen kan je kat zelfs overlijden. De Best Friends Animal Society uit Utah geeft concrete richtlijnen.

Chocolade

Alle soorten chocolade bevatten twee toxines, cafeïne en theobromine. Bij donkere chocolade en cacaopoeder is de concentratie het hoogst. Die chemicaliën zijn ongezond voor je kat, want ze stimuleren het hart en het zenuwstelsel te fel. Symptomen van een kat die van chocolade heeft gesnoept kunnen gaan van overgeven, veel dorst, buikpijn en rusteloosheid, naar zelfs een hoge hartslag en een dodelijke beroerte.

Zuivel

"De kat bij de melk zetten" is in alle opzichten een slecht idee, want zuivelproducten zijn schadelijk voor volwassen katten. Katten kunnen net als mensen lactose-intolerant zijn, en vanaf ze zijn gestopt met moedermelk kan je hen beter geen zuivel meer serveren. Lactosegevoelige katten kunnen last krijgen van hun maag, overgeven en diarree krijgen. Zet je kat dus letterlijk niet bij de melk, want de smaak ervan kunnen ze wel appreciëren. 

Koffie

Laat geen halflege koffiemokken op tafel staan die ook voor je poes bereikbaar zijn, want de cafeïne kan net zoals chocolade veel schade aanrichten. Overgeven, diarree, overmatig plassen of abnormaal veel dorst zijn nog de meest onschuldige symptomen. Maar hyperactiviteit, een snelle hartslag en ademhaling kan een coma of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Alcohol

Dat spreekt voor zich, maar we kunnen het maar beter meegeven: een klein kattenlichaam kan zelfs een minieme hoeveelheid alcohol niet verwerken. Alcoholvergifting leidt tot symptomen die wij ook kennen als we veel te diep in het glas hebben gekeken: duizeligheid, een suf gevoel, gedesoriënteerd zijn en overgeven. In ernstige gevallen kan alcohol bij katten tot coma of de dood leiden, en dat is ook maar een tragisch einde voor een kat.

Sushi

We zouden het al niet begrijpen dat je die prijzige lekkernij aan je kat zou willen aanbieden, maar los daarvan is het ook geen goed idee. Rauwe vis eten kan een tekort aan vitamine B1 met zich meebrengen, wat leidt tot maagproblemen, beroertes en zelfs de dood in extreme gevallen.