4 op de 5 kinderen poetst niet zoals het hoort

Slechts 19 procent van de kinderen onder zes jaar poetst hun tandjes zoals het moet, dat blijkt uit een enquête van de CM bij 454 ouders. "Een verontrustend resultaat", klinkt het daar. "Sommigen poetsen hun tanden zelfs nooit."

Volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er drie belangrijke voorwaarden om tandbederf te voorkomen: beginnen met poetsen voor de eerste verjaardag, minstens twee keer per dag de tanden poetsen en hulp krijgen van papa of mama. Wie zich aan deze drie regels houdt, loopt de helft minder risico op tandbederf.

Jammer genoeg is 80 procent van de kinderen niet zo goed bezig: slechts 29 procent komt aan twee keer per dag, 55 procent doet het een keer per dag. 3 procent poetst zijn tanden zelfs nooit. "Verontrustend", aldus Griet Rummens van de CM.

Mama's en papa's zijn wel bereid om te helpen: 80 procent van de ouders begint met poetsen voor de leeftijd van één jaar. Het grootste probleem is echter dat dit allerminst vlot gebeurt: Kinderen vinden tanden poetsen niet aangenaam, ze willen hun mond niet open doen, ze eten de tandpasta op, zuigen op de tandenborstel of ze willen veel liever zelf hun tanden poetsen.

"De problemen duiken meestal op na de leeftijd van één jaar", gaat Griet Rummens verder. "We merken dat ouders op dat ogenblik op zoek gaan naar middeltjes om tanden poetsen leuk te houden. Kinderen stimuleren zit vaak in kleine dingen. Laat hen mee hun tandenborstel kiezen, speel een kinderliedje af of geef als ouder het goede voorbeeld."