36 trucjes om je woonst veiliger, schoner en gezonder te maken

Één van de tips: haal planten in huis.
Unsplash Één van de tips: haal planten in huis.
De gemiddelde mens spendeert zo’n 65% van z’n hele leven thuis. Dat is heel wat. Je woonst bepaalt dus voor een groot deel mee je gezondheid, redeneren wetenschappers van de Harvard-universiteit. Daarom hebben ze een gloednieuw rapport samengesteld met 36 tips om je appartement, huis, studio of loft zo gezond mogelijk te maken. 

Algemene tips

1. Doe je schoenen uit als je binnenkomt. Zo vermijd je dat er vuiligheid van op straat binnenkomt. 

2. Verlucht je huis. De binnenlucht kan meer vervuild zijn dan de buitenlucht, dus zet je ramen geregeld open. 

3. Installeer rookmelders en CO-detectoren. Dit doe je het best op elke verdieping van je woonst. 

4. Haal de natuur in huis. Er is steeds meer bewijs dat planten, maar ook natuurlijke materialen en veel daglicht je humeur en je fysieke gezondheid kunnen verbeteren. 

5. Check voor lood. Zeker als je in een huis woont dat voor 1980 gebouwd is, moet je controleren of er lood in je huis aanwezig is, bijvoorbeeld in oude verflagen of waterleidingen. Hoe je dat juist doet? Zie dat je geen afbladderende verf hebt of plaats een magneetje tegen je leidingen. Blijft het magneetje hangen, dan heb je meestal een veilige leiding. Als dat niet het geval is, moet je het lood (laten) verwijderen. 

Verwijder alle afleiding uit je slaapkamer.
Unsplash Verwijder alle afleiding uit je slaapkamer.

Tips voor de slaapkamer

6. Tover je slaapkamer om tot een oase van rust. Alle afleidingen bannen - denk aan de televisie, een klok of rondslingerende sportkledij - zal je nachtrust bevorderen. 

7. Doe je interne klok een plezier en hang verduisterende gordijnen voor je vensters. Dim de lichten en laat schermen die blauw licht uitstralen zoals je smartphone uit de slaapkamer. Dit zal je natuurlijke ritme van de dag, ook wel je circadiaans ritme genoemd, en je slaap ten goede komen.

8. Investeer in een luchtreiniger en -bevochtiger. Thuis breng je immers de meeste tijd door in je slaapkamer. Het is dan ook superbelangrijk dat je de lucht in deze ruimte goed zuivert. 

9. Hou je slaapkamer lekker koel en fris. De ideale temperatuur is tussen de 15°C en 19°C. 

10. Hoe minder achtergrondgeluid er is, hoe beter je zal slapen. Woon je in een drukke buurt? Dan is het een goed idee om een ‘witte ruis’-machine te kopen. Zo’n toestel produceert monotone, voorspelbare en saaie geluiden om lawaai uit de omgeving te overstemmen.

Probeer je woonkamer geregeld te stofzuigen.
Unsplash Probeer je woonkamer geregeld te stofzuigen.

Tips voor de woonkamer

11. Probeer geregeld te stofzuigen. De wetenschappers raden aan om voor een stofzuiger met HEPA-filter te kiezen. Zo’n filter reinigt de lucht en houdt vervelende stofdeeltjes tegen. 

12. Als je rookt, doe het dan niet binnen. 

13. Wees voorzichtig met kaarsen en wierook. Geregeld een kaars of wierook laten branden veroorzaakt immers meer luchtvervuiling dan je denkt. Het is daarom altijd een goed idee om achteraf een raam open te zetten. 

14. Decoreer met meubels en tapijten zonder gevaarlijke stoffen, zoals de omstreden perfluorkoolstoffen (PFK’s).

15. Heb je thuis een open haard of een houtkachel? Gezellig, maar zéér ongezond door de hoge concentraties fijn stof. Zorgen voor een goed ventilatiesysteem en goed verluchten is de boodschap.

Zet tijdens het koken altijd je dampkap aan.
Unsplash Zet tijdens het koken altijd je dampkap aan.

Tips voor de keuken

16. Ook bakken, braden en kokkerellen zorgt voor luchtvervuiling. Zet daarom tijdens het koken steeds deksels op de potten en zet altijd - maar ook écht altijd - de dampkap aan. 

17. Zie dat er een brandblusser binnen handbereik staat.

18. Drink kraantjeswater en filter het, als dat nodig is. 

19. Als het op insecten of ongedierte aankomt, is het beter om te voorkomen dan te genezen. In plaats van achteraf ongewenste gasten te bestrijden met pesticiden, kan je beter wat vaker het vuilnis buiten zetten, je eten altijd netjes opbergen en vallen gebruiken. 

20. De initiatiefnemers van Mei Plasticvrij zullen het graag horen: de wetenschappers raden af om groente, fruit en voeding in plastic te bewaren. Gebruik beter herbruikbare opbergdozen of kookgerei van glas, keramiek of roestvrij staal. 

Gebruik zo weinig mogelijk luchtverfrissers.
Unsplash Gebruik zo weinig mogelijk luchtverfrissers.

Tips voor de badkamer

21. Een goede ventilatie van je badkamer is belangrijk. In je huis is dit namelijk dé kamer met een hoge luchtvochtigheid. Kan je geen raam openzetten of heb je geen ventilatiesysteem? Koop dan een losstaande ventilator.

22. Sommige mensen gebruiken luchtverfrissers in de badkamer of het kleinste kamertje. Een klein pufje is voldoende om de onaangename geur van het toilet te maskeren, maar gezond is het niet. Ze verspreiden immers schadelijke chemicaliën. Gebruik het daarom zo weinig mogelijk, of nog beter: gewoon niet.  

23. Koop alleen maar schoonheidsproducten, cosmetica en schoonmaakproducten die vriendelijk zijn voor het milieu.

24. Check de ingrediëntenlijst van je zeep, shampoo, tandpasta, deodorant, scheercrème, mondwater, schoonmaakdoekjes en co. Let er op dat hier geen schadelijke desinfecterende stoffen in zitten als triclosan of en triclocarban.

25. Leg een mooie anti-slip douchemat neer. Zo vermijd je dat je uitglijdt. Zeker een aanrader als je kleine kinderen in huis hebt rondlopen. 

Mijd tapijten, want die vangen vuil en vocht op.
Shutterstock Mijd tapijten, want die vangen vuil en vocht op.

Tips voor de kelder

26. Voer een meting uit in de kelder om de radonconcentratie te controleren. Radon is een radioactief gas dat longkanker veroorzaakt. Uit een onderzoek van FANC in 2015 bleek dat er in 1 op de 10 Vlaamse woningen te veel radon aanwezig is. 

27. Woon je in een oud huis en heb je een vermoeden dat er in je woonst asbest zit? Ga dan niet zelf aan de slag, maar contacteer een expert om het materiaal te laten verwijderen.

28. Kelders zijn vaak ontzettend vochtig. Om schimmel te vermijden, haal je het best een luchtontvochtiger in huis.

29. Leg geen tapijt in de kelder. Tapijten kunnen vuil en vocht opvangen, wat voor extra schimmel kan zorgen.

30. Je bewaart beter geen halflege blikken verf, verfverdunner, benzine of ander brandbaar materiaal. 

Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers.
Shutterstock Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers.

Tips voor buiten

31. Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers. Kies in plaats daarvan voor organische meststoffen.

32. Heb je een aangebouwde garage? Laat je auto dan nooit stationair draaien. Anders krijg je in de tuin (en misschien zelfs binnen) last van de uitlaatgassen.

33. Veiligheid gaat boven alles. Installeer daarom lampen met bewegingssensors, veiligheidssloten en een alarmsysteem. 

34. Controleer af en toe het dak en de funderingen van je huis, zodat je zeker bent dat je geen last hebt van een lek of tocht. 

35. Zorg ervoor dat je huis bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Hou er rekening mee dat je in de toekomst meer last kunt hebben van zulke problemen door klimaatverandering. 

Last but not least...

36. Vertrouw op je buikgevoel. “Onze belangrijkste tip is om op je buikgevoel te vertrouwen”, besluiten onderzoekers Joseph G. Allen en John D. Spengler. “We hebben het maar al te vaak gezien: als mensen klagen over slechte leefomstandigheden, worden ze al snel bekeken als zeurpieten. Maar onze ervaring leert ons dat die mensen vaak gelijk hebben en klagen met rede.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.