29-jarige vrouw: "Waarom ik mijn leven moet beëindigen"

Ze is een formidabele vrouw met een enorme levenslust, maar toch zal de 29-jarige Brittany Maynard zich binnen een aantal weken uit het leven stappen. Ze is allerminst suïcidaal, maar ziet geen andere uitweg. "Ik wou dat er een genezing bestond voor mijn ziekte, maar die is er niet", legt ze uit in een emotionele YouTubevideo.

Ze heeft al halve marathons gelopen en Mount Kilimanjaro beklommen, maar de zwaarste taak staat Brittany nog te wachten: vrijwillig sterven. "Er is geen cel in mijn lichaam die niet wil leven", aldus de jonge vrouw. "Ik wil niet sterven, maar voor deze verschrikkelijke ziekte is er geen genezing mogelijk."

In januari werd eindelijk duidelijk waarom de 29-jarige actieve vrouw zo'n verschrikkelijke hoofdpijnaanvallen had. Ze bleek een kwaadaardige hersentumor te hebben: een glioblastoma, stadium 4. Het is de meest agressieve vorm van hersenkanker, en Brittany kreeg amper 6 maanden van de artsen. "En geloof me, voor een 29-jarige is dat een enorme klap."

Volgens experts is de glioblastoma een "verschrikkelijke en pijnlijke" manier om te sterven, dus kiest Brittany zelf wanneer ze vertrekt. "Mijn man is jarig op 30 oktober, en ik zal twee dagen later sterven", aldus de dappere vrouw. "In het bijzijn van mijn moeder, stiefvader, man en beste vriend. In mijn eigen bed, in mijn eigen slaapkamer. Misschien met wat van mijn favoriete muziek op de achtergrond."

Brittany heeft echter moeten vechten voor het recht om haar eigen dood te bepalen. In de Verenigde staten is euthanasie nog steeds een onderwerp van discussie, in tegenstelling tot ons land. De vrouw en haar familie moesten naar Oregon verhuizen, omdat er slechts enkele staten zijn die het mogelijk maken om "te sterven met waardigheid". Dat is meteen waarom Brittany toestemde om haar verhaal in een YouTubevideo te gieten, in samenwerking met de organisatie 'Compassion & Choices'. Ze hoopt zo meer staten te overtuigen om deze vorm van euthanasie goed te keuren.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.