Exclusief voor abonnees

21 dagen gezond: zin in een glaasje? Zo past alcohol in een gezonde levensstijl

Af en toe een glaasje kan geen kwaad. Met deze tips houd je je alcoholgebruik binnen de perken.
Getty Images Af en toe een glaasje kan geen kwaad. Met deze tips houd je je alcoholgebruik binnen de perken.
 21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 16: drink je graag een pintje of een goed glas wijn? Sanne geeft tips om de alcohol toch, maar met mate en zonder te veel calorieën, te laten vloeien. Alvast een goede raad: bestel bij elk glas alcohol ook een glas water.

Een avond bij vrienden, op restaurant, bij een pasta of tijdens de voetbal: een glas wijn, pintje bier of cocktail hangt vaak samen met sociale contacten. De lichte roes nemen we er graag bij. Maar alcohol zit ook vol calorieën en heeft een paar schadelijke neveneffecten die je al voelt als je eens te veel gedronken hebt (kater!). Bovendien krijg je er meer honger van, en dan lijkt dat frietje ‘s nachts opeens geen slecht idee. Hoe houd je het wel gezond?

“Om safe te zijn, drink je best niet meer dan tien standaardglazen alcohol per week”, zegt diëtiste Sanne. “Verspreid dit het liefst ook over meerdere dagen, maar drink niet dagelijks. Zo heeft je lichaam ook de tijd om te ‘detoxen’.”

Hoe zit dat dan met dat dagelijkse glaasje rode wijn? Dat is toch goed voor je hart?

Sanne: “Helaas klopt dit niet. De stoffen in rode wijn (polyphenolen) hebben een positief effect op je hart-en bloedvaten, maar de  positieve werking van deze polyphenolen weegt niet op tegen het negatieve effect van alcohol.”

Tips om minder te drinken, maar evenveel te genieten:

• Drink naast elk glas alcohol ook een glas water. Zo kan je je dorst lessen aan iets non-alcoholisch en tegelijk genieten van je drankje. Door de uitdrogende werking van alcohol ga je namelijk meer dorst krijgen. Een valkuil is om dan nog meer alcohol te drinken.

• Vervang dat pintje eens door een ander fijn drankje. Er zijn lekkere alcoholvrije bieren op de markt, die ook nog eens laag in calorieën zijn. In België alleen al is het gamma van bieren met een alcoholpercentage tussen 0,5% en 4,5% vertiendubbeld tijdens de laatste jaren. 

Vrijwel alle grote bierbrouwers zoals Maes (rechts) hebben meerdere laag-alcoholische en alcoholvrije varianten op de markt gebracht, maar er zijn ook ‘speciallekes’. Neem de VandeStreek Playground IPA 0,5% (links) of de Nanny State (0,5%) van Brewdog (midden).
Luyten Vrijwel alle grote bierbrouwers zoals Maes (rechts) hebben meerdere laag-alcoholische en alcoholvrije varianten op de markt gebracht, maar er zijn ook ‘speciallekes’. Neem de VandeStreek Playground IPA 0,5% (links) of de Nanny State (0,5%) van Brewdog (midden).

• Kies een kleiner glas of schenk het halfvol. Weetje: vroeger was een wijnglas maar 100-125 ml, nu zijn er glazen van 200 ml. En die vul je ook gemakkelijker meer.

• Drink iets dat je lekker vindt. Liever een glaasje waar je echt van geniet dan een drankje dat je zonder gevoel binnen kapt.

• Giet pas bij als je glas leeg is. Dan heb je meer controle over het aantal glazen dat je drinkt.

• Toch zin in een glaasje, maar geen zin in de calorieën? Kies voor een lekkere basisdrank, zoals een goede gin of rum en gebruik een light frisdrank. Bij een gin tonic raden cocktailmakers zelfs tonic met minder suiker aan, omdat de mildere smaak de gin minder camoufleert. De drankenhandel heeft vaak meer speciale frisdranken zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen in het assortiment.

Eerste hulp bij een kater

“Drinken, drinken, drinken. Het liefst kies je voor water, maar eigenlijk alles wat je in je lijf krijgt is goed voor je. Cafeïnerijke dranken zoals koffie en energiedranken zou ik laten staan, zeker als je last hebt van je maag of van beven.”

“Vergeet niet te eten, ook al protesteert je maag. Probeer kleine porties te verspreiden over de dag. Lichte voeding zoals cornflakes, droge koekjes, zoute crackers en sojadrinks of zuivel hebben de voorkeur. Soms helpen iets vettigere gerechten ook, denk aan kaas of croques.”

“Tot slot: eet goed voordat je op pad gaat. In een lege maag wordt de alcohol sneller opgenomen. Is je maag gevuld, wordt de opname meer gespreid.” 

Bekijk hieronder Sannes recepten voor een gezonde cocktail.

Virgin mojito (32 kcal)

Deze onschuldige (alcoholvrije) mojito is een echte dorstlesser.

Nodig voor 1 glas:

• 1 limoen

• 1 koffielepel rietsuiker

• 4 muntblaadjes

• ijsblokjes

• 200 tot 300 ml bruiswater

Zo maak je het:

1. Vul een glas voor de helft met ijsblokjes.

2. Kneus de muntblaadjes en pers een halve limoen uit. De rest van de limoen snijd je in stukjes.

3. Doe alles samen met de rietsuiker in het glas en leng aan met bruiswater.

Een leuke variatie is een lepel diepvriesbesjes toevoegen. Houd je van zuur? Pers dan de volledige limoen uit. 
Wil je het liever zoeter? Vervang de rietsuiker en het bruiswater door witte (light) limonade. 
Als je de rietsuiker vervangt door zoetstof bevat dit drankje 0 kcal.

(lees verder onder de foto)

Alcoholvrije mojito.
Shutterstock Alcoholvrije mojito.

Crodino spritz (58 kcal)

Dit is Sannes variant van een Aperol Spritz. Lekker en caloriearm.

Nodig voor 1 glas:

•1 flesje Crodino

•250 ml bruiswater

Zo maak je het:

1. Meng de Crodino met het bruiswater, direct in je glas of in een kan. Je kunt ook meer bruiswater gebruiken, afhankelijk van je smaak.

2. Serveer koud.

(lees verder onder de foto)

Crodino spritz.
Lannoo Crodino spritz.

De recepten komen uit het boek ‘Gezond koken voor één’ van Sanne Mouha bij Uitgeverij Lannoo (€ 19,99).

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk dankzij de tips van HLN en Sanne Mouha. Heb je een dag van de 21 dagen gezond gemist? Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Meer lezen? 

Getest: onze biersommelier proefde 15 alcoholvrije bieren en selecteerde haar topfavorieten.

Zoveel calorieën bevat je favoriete drankje.

Dag 15: Neem de tijd voor je maaltijd en zondig af en toe. Tips om een gewoonte te maken van gezond eten.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roger Geens

    Alle dagen belangrijk nieuws over voeding en drank .Doch zoals altijd heeft niemand aandacht voor mensen die lijden aan Diabetes Mellitus ,ze blijven best van alle alcohol af en ook suiker .Triglyceriden o.a. zijn een gevolg van suikers en alcohol en daarom kan je Virgin mojito drinken zonder toegevoegde suikers ,het is gezonder ,enkel iets zuurder maar hoeft geen nadeel te zijn . Ik merk echter dat deze onderwerpen minder spelen dan pakweg politieke zever en zwans .