Exclusief voor abonnees

21 dagen gezond: pimp je water en kies voor kleine flesjes. Tips om genoeg water per dag te drinken

Smaakjes toevoegen aan je water helpt om voldoende te drinken.
Shutterstock Smaakjes toevoegen aan je water helpt om voldoende te drinken.
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 12: net zoals we onze stappenteller dagelijks in het oog houden om te zien of we al aan de 10.000 zitten, moeten we dat ook doen met ons waterverbruik. Voldoende drinken luidt de boodschap, de hele dag door. Diëtiste Sanne Mouha geeft enkele concrete tips om minstens een liter te drinken, en dan nog wel met plezier.

Een mens verliest gemiddeld twee liter vocht per dag. We zweten, we halen adem, we gaan naar het toilet. Maar net daarom moeten we onze vochtbalans op peil houden. Deskundigen raden aan om anderhalve tot twee liter water per dag te drinken. Hoe meer gewicht, hoe meer water, is zo’n beetje de stelregel.

Diëtiste Sanne Mouha wil voorzichtig beginnen, met één liter water per dag. “Eén liter is makkelijk haalbaar, anderhalve liter is voor veel mensen al een opgave. Je moet ervoor zorgen dat het geen onoverkomelijke opdracht wordt.” 

1) Neem kleine flesjes

“Flesjes van een halve liter schrikken minder af dan flessen van een liter of meer. Drink er bijvoorbeeld eentje in de voormiddag en nog één na de middag. De lunch is dan een aftoetsing van hoeveel water je die dag al gedronken hebt. Een tas thee is ook prima, die is goed voor 200 milliliter water.”

2) Stel checkpoints op voor jezelf

“In lijn met het vorige: las een aantal momenten in de dag in, waarop je weet dat je moet drinken. Zoals bij het eten. Zo kan je ook vlug evalueren of je al genoeg gedronken hebt. Vaak beseffen we niet eens hoeveel — of hoe weinig... — we al gedronken hebben. En dan merken we ‘s avonds dat we nog niet voldoende gedronken hebben, proberen we dat alsnog in te halen en moeten we ‘s nachts verschillende keren opstaan... Checkpoints zijn een manier om bewuster om te gaan met je voeding/dranken.”

3) Dorst = drinken!

“De truc is: drink één liter water en volg dan je dorstgevoel. Heb je dorst, dan moet je drinken, zo eenvoudig is het. Luister naar je lichaam.”

4) Pimp je water

“Water oogt saai. Infuseer het met een fijn smaakje. Zelf pers ik weleens een citroen, ik giet vervolgens één glas uit een literfles water en kap het citroensap in de fles water. Goed schudden en klaar. Je kan dit ook doen met komkommersap, munt of andere kruiden. Dat zorgt voor een aantrekkelijk kleurtje. Wat ook helpt als stimulans: je water in een mooie bus overgieten. Het oog wil ook wat.”

“Elk water heeft een eigen specifieke smaak en die verschilt soms grondig. Waar ik woon heeft het kraantjeswater op dit moment door algen een speciale geur. Dan liever water uit een fles. Ook bruiswater kan helpen. Dat lest beter. Je wordt letterlijk geprikkeld om het te drinken.”

5) Drink water bij het eten

“Drinken tijdens de maaltijd is niet alleen makkelijk bij te houden, je gaat er ook minder door eten omdat je maagsappen het signaal uitsturen dat het genoeg is geweest. En dat is dan weer goed voor je balans. Heb je zin in zoet? Drink een glas water. Je maag zal sneller gevuld zijn, waardoor je minder gaat eten.”

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk dankzij de tips van HLN en Sanne Mouha. Heb je een dag van de 21 dagen gemist? Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Meer lezen?

Dag 11: Dit zijn gezonde keuzes voor een broodjeslunch.

Dag 10: Goed slapen? Dit eet je best voor het naar bed gaan.

Dag 9: Is de microgolf een handige oplossing of beperk je best het gebruik?
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Volodymyr Shevchuk

  kleine flesjes? Goeie raad. Laten we 50 miljzrd flesjes per dag 1 malig gebruiken. Ik drink al 5jaar uit een grote 5 liter bus met tap die ik vul uit kraan en zo mijn glaasje vul. Easy and eco ;)

 • Dirk Vanderbemden

  Kies voor kleine flesjes...en dus voor meer afval?

 • Roberto Pilotto

  Allemaal larie en apenkool Hoe kan een mens gaan regime met al die kook programma’s op tv

 • marc werbrouck

  Ik wandel een paar keer per week ...8000stappen staat gelijk aan ca 6km. Geen enkele huismus stapt dit!