Exclusief voor abonnees

21 dagen gezond: is de microgolf een handige oplossing of beperk je toch best het gebruik?

Sanne Mouha.
Carline Vandercruyssen Sanne Mouha.
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 9: weinig andere zaken die ons leven zo makkelijk maken als de microgolfoven. Aan het eind van een lange werkdag heb je zelfs amper de tijd om je jas uit te doen of daar wacht dat dampende bord. Maar is die straling niet schadelijk? Diëtiste Sanne Mouha legt uit.

De microgolfoven schadelijk voor onze gezondheid? Vergeet het! “Om groenten klaar te maken is het zelfs één van de beste methodes omdat er meer vitamines bewaard blijven”, stelt Sanne.

 Al die angst is volgens Sanne echt niet nodig: “Microgolven zijn een combinatie van elektrische en magnetische stralen, die sommige moleculen - zoals water - in voedingsproducten doen bewegen. Door die beweging ontstaat warmte, waardoor ook het product opwarmt. Eigenlijk verwarmt de voeding dus zichzelf zonder dat er een externe warmtebron als oven of fornuis aan te pas hoeft te komen. Dat de term ‘stralen’ mensen ongerust maakt, is begrijpelijk, maar onterecht. Net als radiogolven hebben microgolven niets vandoen met radioactieve straling. Enkel een erg hoge hoeveelheid kan nevenwerkingen hebben, maar die komt niet voor bij normaal gebruik van de microgolf. Ook in de voeding zelf blijven de stralen niet achter.”

Gezond stomen

Sterker: voor heel wat etenswaren is stomen in de microwave zelfs een supergezonde optie, groenten op kop: “Meer vitaminen zullen bewaard blijven”, weet Sanne. “Sowieso zijn die erg gevoelig aan verhitting. Hoe langer én warmer voeding wordt verhit, hoe groter het verlies aan vitaminen. Dus ook in de microgolf zullen er vitaminen verloren gaan, maar door de kortere opwarmtijd zullen dit er veel minder zijn dan bij het bakken. Ook gaan vitaminen in kookvocht verloren. Eigenlijk kan je haast alles in de microgolf bereiden in de microgolf: ook aardappelen en vis - tot vlees toe als je geen grillsmaak verlangt.”

Al is ook dat gebrek aan krokant baklaagje en -kleurtje net een voordeel: “Bij bereidingen op hoge temperatuur - naast bakken ook barbecueën en frituren - kunnen schadelijk stoffen ontstaan zoals PAK’s. Die polycyclische aromatische koolwaterstoffen komen vrij als iets aangebrand dreigt te worden. Dat risico bestaat niet bij de microgolf, waar de verhitting beperkt blijft tot 100° C. Bovendien heb je ook nooit extra vet of olie nodig. Waardoor ook het aantal calorieën vanzelf verminderd wordt. Ideaal dus voor wie op de lijn let.

(lees verder onder de foto)

Diëtiste Sanne Mouha stoomt groenten.
Steven Richardson Diëtiste Sanne Mouha stoomt groenten.

Sannes microgolfrecept

Groenteschotel met kip en aardappelen

Ingrediënten (2 personen):

2 wortels
1/2 courgette
handvol kerstomaten
1/2 bakje champignons
1 lente-ui
1 teentje knoflook
200 g kip
200 g aardappelen
peper en zout
1 koffielepel
currypoeder
1 koffielepel
kippenkruiden

Bereiding:

Snij de wortels in halve schijfjes. Schil de courgette, snij die in de lengte doormidden en snij dan in kleinere stukken (halve cirkels).
Kuis de champignons en snij in vieren. Hak de knoflook in fijne stukjes en snij de lente-ui fijn.
Schil de aardappelen en snij in zes kleinere stukken.
Snij de kipfilets in kleine stukken.
Doe alle ingrediënten in een microgolfbestendige stoomkom of in microgolfzakjes. Gaar in 8-10 minuten op 850 watt.
Laat nog enkele minuten rusten alvorens het eruit te halen.

Extra tips

• Microgolven hebben een beperkte doordringbaarheid van plusminus 2 cm, waardoor je product dus ook maar beperkt verhit kan worden. Voor wie geen microgolf- stomers of stoomzakjes gebruikt, is het dus belangrijk de opgewarmde voeding regelmatig om te draaien of te mengen.

• Wie verschillende producten samen opwarmt, dient rekening te houden met verschillende gaartijden. Zo zal een groot stuk wortel meer gaartijd nodig hebben dan kleine stukjes courgette.

• De microgolf is de veiligste manier om etenswaren snel te ontdooien. Wie vlees en vis zomaar op het aanrecht laat ontdooien, vergroot daarentegen het risico op een snelle aangroei van ziekteverwekkende bacteriën.

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk dankzij de tips van HLN en Sanne Mouha. Heb je een dag van de 21 dagen gezond gemist? Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Meer lezen?

Dag 8: Zo verbrand je flink wat calorieën (en je hoeft er niet voor naar de sportschool).

Dag 7: Af en toe snacken kan prima, helemaal met deze gezonde alternatieven.

Dag 6: Beter eten betekent niet dat je moet honger lijden. Zo ga je altijd voldaan van tafel. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.