Exclusief voor abonnees

21 dagen gezond: flink calorieën verbranden? Shoppen, ramen lappen of zelfs slapen is al goed

Diëtiste Sanne Mouha.
Steven Richardson Diëtiste Sanne Mouha.
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 8: wat zijn calorieën eigenlijk? En vooral: hoeveel worden er nu precies verbrand tijdens dagdagelijkse activiteiten?

Traditioneel is januari de drukste maand in fitnesscentra. Begrijpelijk: al die feestkilootjes dienen immers in sneltempo weggewerkt. En dat op de loopband en in de BBB-les flink wat calorieën worden uitgezweet, staat buiten kijf. Maar hoeveel calorieën verbranden we nu precies tijdens onze dagdagelijkse activiteiten?

Omdat flink wat websites het daarover niet eens worden, vroegen we onze diëtiste Sanne Mouha om voorgoed uitsluitsel te brengen. Waarbij zij meteen een einde maakt aan het allerstrafste gerucht: het bestaan van ‘negatieve calorieën’. Volgens sommigen worden die toegedicht aan onder meer komkommer en selder en zou bij het eten ervan méér calorieën worden verbrand dan opgenomen. “Maar dat is absoluut een fabeltje”, stelt Sanne duidelijk. “Negatieve calorieën bestaan niet: voeding met weinig kcal zal minder vertering nodig hebben en dus ook minder energie verbruiken.”

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Wat klopt er dan wetenschappelijk wél? Sanne: “Om te beginnen is calorie afgeleid van ‘calor’, het Latijnse woord voor ‘warmte’. Het werd vroeger in de fysica gebruikt als eenheid voor energie. Daarbij stond 1 calorie voor de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Maar omdat die eenheid zodanig laag uitviel, werd algauw 1 kilocalorie (gelijk aan 1.000 calorieën, red.) ingevoerd. In de fysica gebruikt men intussen ‘joule’, maar bij de voedingsindustrie is men aan kilocalorie blijven plakken. Met een speciaal toestel - de bomcalorimeter - werd de energie in ingrediënten berekend: er werd uitgedokterd dat 1 gram vet 9 kcal bevat, 1 gram suiker of eiwitten telkens 4 kcal, terwijl 1 gram alcohol goed is voor 7 kcal en in 1 gram vezels 2 kcal zit. En sindsdien kan voor elk voedingsproduct - dat samengesteld is uit suikers, vetten, eiwitten en vezels - het precieze aantal calorieën worden berekend.”

Daarbij gebruikt de voedingsindustrie vandaag de termen ‘calorie’ en ‘kilocalorie’ trouwens willekeurig door elkaar, al wordt dus telkens kilocalorie bedoeld. Met diezelfde kilocalorieën wordt ook de brandstofvoorraad bedoeld die ons lichaam vooral uit voedsel en lichaamsreserves haalt. “Volgens een wereldwijd vastgesteld gemiddelde zal een actieve vrouw dagelijks zo’n 2.000 kcal nodig hebben en een actieve man 2.500 kcal”, zegt Sanne. “Al kan dit in werkelijkheid nog verschillen van persoon tot persoon. Zo zal een bouwvakker dagelijks meer calorieën kunnen gebruiken dan een bankbediende. Want hoe zwaarder de inspanning, hoe meer energie we nodig hebben én hoe meer calorieën we dus zullen verbranden. Iets wat trouwens niet alleen voor onze beroepsbezigheden, maar voor alle activiteiten geldt: het is nogal wiedes dat met 5 kilometer hardlopen meer kcal verbrand zullen worden dan met 5 km wandelen.”

Hoeveel verbrand je bij nietsdoen?

Die verbranding gaat trouwens ook gewoon door terwijl je helemaal niets doet. Sanne: “Ook wie stilligt zonder te slapen, zal energie nodig hebben voor primaire levensprocessen als ademen, het kloppen van het hart en zelfs denken. Zo bedraagt dat rustmetabolisme voor een 30-jarige vrouw van 65 kilo 1.395 kcal, terwijl een even zware én jonge man in één ‘rustdag’ 1.633 kcal zal verbruiken.”

Sowieso zal een man tijdens om het even welke activiteit méér verbranden dan vrouwen. “Omdat mannen meer spiermassa hebben én iemand met meer spieren sowieso meer brandstof nodig heeft.” Ook zwaarlijvige mensen zullen automatisch meer kcal verbranden dan slanke personen: “Zij moeten nu eenmaal meer gewicht meetorsen, waardoor hun activiteiten vanzelf zwaarder worden én ze dus meer energie verbruiken.”

Per dag 30 minuten actief zijn is genoeg

Om echt gewicht te verliezen, moet je dagelijks meer kcal verbranden dan er opnemen: “Maar het allerbelangrijkste blijft toch om een evenwichtige energiebalans te bewaren”, waarschuwt Sanne. “Een man die met een gezond gewicht dagelijks 2.500 kcal verbrandt, doet er goed aan ook 2.500 kcal te eten. Eet hij slechts 1.500 kcal, dan zal hij snel vermageren. Verbrandt hij slechts 2.000 kcal, maar eet hij 2.500 kcal, dan zal hij snel verdikken. Het allerbelangrijkste is dat er dagelijks minstens 30 minuten aan al dan niet matige activiteit wordt ingepland. Of mikken op 10.000 stappen per dag. Met daarnaast twee- tot driemaal per week 20 minuten (sport-) activiteit met een hogere inspanning, zit het qua beweging echt wel snor.”

Dit verbrand je met:

30 minuten koken: 100 kcal
3 uur shoppen (tegen 3 km per uur): 525 kcal
1 uur kantoorwerk: 70 kcal
8 uur slapen: 450 kcal
1 uur stofzuigen: 210 kcal
1 uur ramen lappen: 300 kcal
1 uur dweilen: 245 kcal
30 min gras maaien: 125 kcal
1 uur tooghangen, drie pintjes incluis: 70 kcal
1 uur autorijden: 85 kcal
15 minuten seks: 60-70 kcal (afhankelijk van de intensiteit)
1 uur joggen: 600 kcal
15 min touwspringen: 200 kcal

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk dankzij de tips van HLN en Sanne Mouha. Heb je een dag van de 21 dagen gezond gemist? Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Meer lezen? 

Dag 7: Af en toe snacken kan prima, helemaal met deze gezonde alternatieven.

Dag 6: Beter eten betekent niet dat je moet honger lijden. Zo ga je altijd voldaan van tafel. 

Dag 5: Geen tijd om te koken? De diepvries is je redding.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerd Peeters

    Maar jongens, wij eten altijd gezond én gaan 5 maal sporten per week, beter kan het niet worden.