Exclusief voor abonnees

21 dagen gezond: deze apps maken gezond leven een stuk makkelijker

Met de ‘Kies Ik Gezond’-app van het Nederlandse Voedingscentrum zie je direct of het product van je keuze gezond is of dat er alternatieven zijn.
Simon Lenskens Met de ‘Kies Ik Gezond’-app van het Nederlandse Voedingscentrum zie je direct of het product van je keuze gezond is of dat er alternatieven zijn.
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 18: Foodstand, Kies Ik Gezond, Food Diary... Er is een ruime keuze aan apps die je helpen het overzicht te bewaren in wat je wanneer hebt gegeten of die je gewoon een duwtje in de rug geven. Sanne test ze uit en geeft antwoord op de vraag: heb je hier iets aan?

Een gezond eetpatroon hanteren en bijhouden vergt vooral in het begin wat organisatie. Idealiter eet je om de drie uur iets, en om dat niet te vergeten kan je je alarmsignaal instellen. Een stappenteller is ook een aanrader, zegt Sanne. “Je krijgt zo echt inzicht in hoeveel je beweegt per dag. En dan zijn die 10.000 stappen opeens geen onmogelijke opgave meer.”

Een voedingsdagboek bijhouden geeft meer inzicht in je voedingspatroon. Sanne: “Staar je niet blind op  calorieën, maar kijk naar wat je nu écht eet. Hoeveel stukken fruit krijg je binnen, hoe vaak eet je chocolade? Een dagboek zet je oogkleppen af, zodat je bewust wordt van je voeding en inname.” 

Alvast een waarschuwing,  veel apps houden je inname bij, maar deze cijfers kloppen vaak niet. Sanne: “Let daarom op het land waar de app wordt onderhouden. In Amerika en Australië hebben ze andere producten en samenstellingen. Een brood in Amerika is niet hetzelfde als een brood in België.”

Aan sommige apps kunnen gebruikers zelf het aantal calorieën toevoegen. Foutjes zijn dan snel gemaakt. “Gebruik ze dus vooral als handig overzicht en houdt geen rekening met hun informatie over calorieën.” 

Sanne testte deze apps en geeft hier haar oordeel:

MyFitnessPal

Populaire app die nauwkeurig bijhoudt wat je hebt gegeten en hoeveel je hebt bewogen. Ook hier is het aantal calorieën niet altijd accuraat. Wel heeft de app een omvangrijke database met recepten en kan je zelf makkelijk je favoriete bereidingen toevoegen.

(lees verder onder de foto)

MyFitnessPal.
RV MyFitnessPal.

Calorie Mama

Deze app is Sannes persoonlijke favoriet. “Je neemt gewoon een foto van je eten, het programma geeft je een indicatie van het aantal calorieën en je hebt gemakkelijk een dagboekje. De app is heel gebruiksvriendelijk en geeft je in een oogopslag een overzicht.” 

Calorie Mama houdt ook je aantal stappen per dag bij.

(lees verder onder de foto)

Calorie Mama.
rv Calorie Mama.

Foodstand 

Om het leuk te houden maakt Foodstand een spelletje van gezonder eten. De app geeft kleine uitdagingen waarvoor je punten kan verdienen om zo naar een hoger level te gaan. Sanne: “Zo kan je je zwakke punt uitkiezen en dat aan de hand van een uitdaging verbeteren.”

Je snoept te veel? Dan is jouw challenge om gedurende 1 dag niets zoets en niets met chocolade te eten. De pushberichten motiveren je om de uitdaging vol te houden. “Een beetje als een persoonlijke coach”, aldus Sanne. “Je kunt ook vrienden uitnodigen om de challenge mee aan te gaan.”

(lees verder onder de foto)

Foodstand
rv Foodstand

SmartWithFood 

Deze app werd ontwikkeld door de Colruyt Groep en richt zich specifiek op mensen met intoleranties of allergieën, die wel gezond en gevarieerd willen eten. “Ideaal. Je scant de barcode en de app vertelt je alles wat er in een product zit: de ingrediënten, ingrediënten die intoleranties kunnen veroorzaken, de voedingswaarden van het product en mogelijke alternatieven.”

(lees verder onder de foto)

SmartWithFood
RV SmartWithFood

Kies ik Gezond?

De app van het Nederlandse Voedingscentrum hanteert hetzelfde principe als de SmartWithFood-app, maar geeft niet alleen informatie over allergenen. De app vertelt je ook wat een gezondere keuze is bij het scannen van het product. Je kunt aangeven of je wil letten op calorieën, koolhydraten , zout, vet of suiker. Handig als je wil minderen met een van die categorieën.

Geen product bij de hand? Dan kan je binnen de app zoeken naar een bepaald product en zien hoe het staat met de voedingswaarde. Ook kan je producten met elkaar vergelijken (maximaal 3). 

Nadeel: de app geeft alleen producten die worden verkocht in Nederlandse supermarkten. Als je geen Albert Heijn in de buurt hebt, heb je er tijdens het boodschappen doen niet veel aan.

(lees verder onder de foto)

Kies Ik Gezond?
rv Kies Ik Gezond?

Too Good To Go 

Deze app heeft niet dadelijk een effect heeft op je lijn, maar gaat wel voedselverspilling tegen. Too Good To Go werkt samen met bakkerijen, restaurants, hotels en supermarkten die elke dag verse producten in de toonbank leggen of die minder verkocht hebben dan eerst gedacht. Sanne: “Je kan er dus last minute maaltijden of boodschappen mee scoren. Met een beetje geluk zelfs bij een gezonde traiteur of restaurant.” 

Je weet nooit exact wat je meekrijgt tot je effectief op de locatie bent. Meer informatie over het initiatief lees je hier.

(lees verder onder de foto)

Too Good To Go.
rv Too Good To Go.

Bien Cuit: als het wat meer mag zijn

Geen meerwaarde voor een gezond dieet, maar wel heel handig, deze app van Lekker van bij ons. Alle vragen over vlees bereiden zijn hier verzameld, met de antwoorden. Hoe bak ik een steak sappig saignant? Op hoeveel graden braad ik m’n rosbief? Hoelang moet het varkensgebraad in de oven? Je checkt het in een handomdraai.

Bien Cuit.
rv Bien Cuit.

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk dankzij de tips van HLN en Sanne Mouha. Heb je een dag van de 21 dagen gezond gemist? Je kan hier alle dagen terugvinden. 

Meer lezen? 

Dag 17: Voldoende fruit eten was nog nooit zo makkelijk.

Dag 16: Af en toe een glaasje kan geen kwaad. Zo houd je je alcoholgebruik binnen de perken.

Dag 15: Neem de tijd voor je maaltijd en zondig af en toe. Tips om een gewoonte te maken van gezond eten.




1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Jonkers

    Eerst controleren of die apps wel geschikt zijn voor je smartphone. Pas nieuwe Nokia 2018 gekocht en FabriCheck is "niet compatiel met je toestel"