20 km lopen met Parkinson? Deze Belg deed het

Facebook Run for Parkinson
Op 29 mei lopen een heleboel sportievelingen de 20 km van Brussel, en dat verdient sowieso ons respect. Maar van één bijzondere deelnemer valt onze mond helemaal open. Bij Patrick Demoucelle (51) uit Kraainem werd 11 jaar geleden de ziekte van Parkinson vastgesteld. Toch loopt hij nu al voor het tweede jaar op rij mee met de wedstrijd: "Als iedereen mij zegt dat iets onmogelijk is, heb ik de neiging om het net wél te doen," klinkt het.

Wij hadden al bewondering voor onze redactrice Tine die de 20 km van Brussel meeloopt, maar de prestatie van Patrick is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Vorig jaar deed de parkinsonpatiënt voor het eerst mee en liep hij de wedstrijd uit in 2 uur en 35 minuten. Dit jaar gaat hij opnieuw de uitdaging aan. En dat terwijl zijn symptomen van de ziekte van Parkinson, een degeneratieve en tot nu toe ongeneeslijke ziekte, jaar na jaar erger worden.

'Wacht, even mijn pilletjes nemen'

"Ik weet dat het gek is om mee te doen," vertelt Patrick ons. "Niemand die al 10 jaar aan Parkinson lijdt, heeft het ooit al gedaan. Maar als iedereen mij zegt dat iets onmogelijk is, dan lijken mijn hersenen te zeggen: 'doe het toch!' Het is een enorme fysieke uitdaging en ik zeg ook niet dat het opnieuw gaat lukken. Het duurt ongeveer een halfuur voor mijn medicijnen beginnen werken, en die houden dan zo'n 3 kwartier à 1 uur stand. Maar de 20 km van Brussel duurt natuurlijk zeker 2,5 uur. Ik kan moeilijk tegen de organisatie zeggen: 'wacht, even mijn pilletjes nemen en een halfuur wachten'. Het is dus heel moeilijk, maar ik wil het wel opnieuw proberen, puur op wilskracht en doorzettingsvermogen."

Patrick (rechts op de foto): "We hebben een zware ziekte, maar dat wil niet zeggen dat we niet uit de zetel kunnen kruipen."
Facebook Run for Parkinson Patrick (rechts op de foto): "We hebben een zware ziekte, maar dat wil niet zeggen dat we niet uit de zetel kunnen kruipen."

En voorbeeld voor anderen

Patrick kampt intussen al 11 jaar met de ziekte, en bij hem uit zich dat in verlamde benen enerzijds en armen die voortdurend trillen anderzijds. Doordat Parkinson een ongeneeslijke, degeneratieve ziekte is, worden de symptomen jaar na jaar erger en heeft hij steeds meer medicatie nodig. Met zijn deelname aan de 20 kilometer van Brussel hoopt hij lotgenoten te inspireren. "Ik zeg niet dat iedereen moet meelopen, want wat ik doe is heel uitzonderlijk. Wel wil ik een voorbeeld geven aan andere parkinsonpatiënten: we hebben wel een zware ziekte, maar dat wil niet zeggen dat we niet uit de zetel kunnen kruipen. Schud jezelf wakker, en beweeg," besluit Patrick.