2 op de 3 vrouwen zijn ontevreden over hun borsten: “Die onzekerheid kan negatieve gevolgen hebben voor hun psychische welzijn én algehele gezondheid”

Getty Images/iStockphoto
Meloenen, peren, theezakjes, rond, hangend, groot, klein ... borsten bestaan in alle vormen en maten en zijn stuk voor stuk pièces uniques. Toch zijn maar liefst tweederde van de vrouwen niet tevreden over hun boezem. En dat heeft niet alleen een negatieve invloed op hun psychische welzijn, maar ook op hun algehele gezondheid. 

Uit een onderzoek van de Anglia Ruskin University bij 18.000 vrouwen in 40 landen blijkt namelijk dat meer dan tweederde van de vrouwen van over heel de wereld niet tevreden is over de grootte van hun buste. Amper 29% vindt hun voorgevel best te pruimen, terwijl 48% hun borsten liever groter had gezien en 23% graag een of meerdere cups minder had gehad. 

“Ontevredenheid over de borstgrootte kan negatieve gevolgen hebben voor vrouwen hun psychische welzijn én hun algehele gezondheid. Als we ervoor kunnen zorgen dat vrouwen zich gelukkiger voelen over hun borsten, kan dat belangrijke voordelen bieden”, aldus auteur van de studie en professor Voren Swami.

Want vrouwen die niet happy zijn met hun borsten kampen niet alleen met een lager zelfbeeld, uit het onderzoek blijkt dat ze ook minder snel geneigd om hun boezem regelmatig te controleren op veranderingen zoals een knobbeltje, schilfering, of vocht uit de tepel. Als ze hun borsten wel af en toe onderzochten, hadden de vrouwen ook minder vertrouwen in het herkennen van veranderingen.

Maar er is ook goed nieuws. Uit het onderzoek bleek immers ook dat de ontevredenheid over de borstgrootte afneemt met de leeftijd. “Oudere vrouwen ervaren mogelijk minder druk om het schoonheidsideaal van de perfecte borsten te bereiken of zien ook de functionele en niet alleen de esthetische kant van hun borsten door het moederschap en borstvoeding.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  @Catherine: door te beweren dat vooral mannen tevreden moeten zijn over je lijf, leg je net heel veel druk op. Niemand hoeft commentaar te geven of wel of niet tevreden te zijn met jouw lichaam behalve jij zelf. Borsten zijn voor vrouwen een deel van hun vrouwelijkheid en niet alleen functioneel en voor de baby, hoeveel vrouwen zijn er trouwens niet kinderloos?

 • Edmond Dillien

  Voor zij die er in geloven, als zelfs God met zijn almachtigheid en wijsheid, die hen al hun vrouwelijkheden heeft gegeven hen niet kan tevreden stellen, hoe moeten wij mannen dat dan gaan doen met onze beperkte middelen?

 • Jonas Verbruggen

  Nog steeds beter als fake borsten.

 • Catherine MISTIAEN

  Mijn man kan soms lyrisch zijn over mijn borsten. En btw, het zijn toch vooral de mànnen die moeten tevreden zijn over de borsten van een vrouw?? En voor vrouwen zijn de borsten in de eerste plaats toch bedoeld, voor de baby?

 • Jonas Buyle

  Vrouwen maken zich over alles te veel zorgen. Veel liever sexy miniborstjes dan siliconen.