17-jarig transgendermeisje pleegt zelfmoord en laat oproep achter op Tumblr

THINKSTOCK
Op 28 december pleegde Leelah Alcorn, een 17-jarig transgendermeisje zelfmoord. Diezelfde dag verscheen er een afscheidsbriefje op haar Tumblr-account. In haar tekst roept ze de wereld nadrukkelijk op om dringend op een minder stigmatiserende manier met transgenders om te gaan.

"A girl trapped in a boy's body", zo voelde de 17-jarige Leelah zich. Toen ze op veertienjarige leeftijd voor het eerst over transgender hoorde, was dat voor haar dan ook een moment van grote opluchting. "Na tien jaar van verwarring en vertwijfeling wist ik eindelijk wie ik was", schrijft ze.

Haar katholieke ouders wilden van het hele transgenderverhaal echter niets weten. Door die afwijzing voelde Leelah zich niet alleen geïsoleerd van haar familie, maar ook van de rest van de wereld. Toen ze op haar 16de aan haar ouders vroeg een geslachtsverandering te ondergaan, en die dat vervolgens resoluut weigerden, brak naar eigen zeggen haar hart.

Transgender: geen fase of vergissing

Aan alle ouders van transgenders wil Leelah dan ook vragen het aanvoelen van hun kinderen niet te negeren, of af te doen als iets dat niet juist kan zijn. "Vertel je kinderen nooit dat transgender maar een fase is, of dat wat ze voelen niet klopt, omdat God geen fouten maakt", waarschuwt het meisje.

De rest van de wereld roept ze op om dringend iets te doen aan het hoge aantal transgenders dat zichzelf jaarlijks van het leven berooft. "Mijn dood moet gezien worden in het kader van de vele transgenders die jaarlijks zelfmoord plegen. Ik wil dat mensen dat cijfer kennen, inzien hoe volkomen absurd en verkeerd dat is, en er ook echt iets aan doen."

Vertel je kind nooit dat transgeder maar een fase is, of dat God geen fouten maakt

Leelah Alcorn, transgender

Testament

Bij wijze van laatste wil vraagt Leelah dan ook dat al haar bezittingen openbaar verkocht worden en dat de opbrengst van die verkoop naar organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten van transgenders over heel de wereld gaat. "Ik zal pas in vrede rusten wanneer transgenders op een dag niet meer behandeld worden zoals ik, maar wel als gewone mensen, met echte, waardevolle emoties en met respect voor hun rechten als mens."

Tot slot drukt Leelah uit dat kinderen van jongs af aan over gender en transgender zouden moeten leren. "Hoe vroeger, hoe beter", zegt ze.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Ik zal pas rusten wanneer transgenders als mensen behandeld worden, met respect voor hun gevoelens en voor wie ze zijn

Leelah Alcorn, transgender