10 tips van een ervaren loper om je klaar te stomen voor de Antwerp 10 Miles

Foto door Mārtiņš Zemlickis via Unsplash
Deze zondag staan weer zo’n 40.000 mensen aan de startlijn van de 10 Miles of de marathon in de Antwerpse binnenstad. Wij vroegen 10 tips aan NINA-redactrice Sophie (28) die 2 weken geleden nog moeiteloos de marathon van Rotterdam uitliep na enkele maanden trainen. 

1. Neem 1 à 2 dagen voor de 10 Miles voldoende rust, zodat je uitgerust aan de start staat. Ga eventueel rustig een beetje zwemmen of fietsen, maar doe niets te intensief.

2. Zelf vond ik de 10 Miles altijd op een vervelend uur starten, omdat het vrij snel na de middag valt. Zorg er daarom voor dat je minstens 3 uur op voorhand je laatste maaltijd gegeten hebt, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om dit te verteren. Probeer daarbij zoveel mogelijk koolhydraten en zo weinig mogelijk vezels en eiwitten te eten en vermijd alles dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dat wil zeggen: kies voor wit brood, cornflakes, rijst, confituur of banaan, en laat ander vers fruit, noten, groenten en vezelrijke graanproducten links liggen. Het laatste uur voor de wedstrijd kan je nog een koolhydraatrijke snack eten, zoals 2 sneetjes peperkoek, een banaan of een energy gel.

3. Start niet te snel: de eerste meters is er zoveel volk dat je veel energie verliest met slalommen. Gebruik dit moment om ‘op te warmen’ en in de race te komen. Versnellen kan altijd later nog.

4. Probeer een negatieve split te lopen. Dat wil zeggen: traag beginnen, en vervolgens versnellen wanneer je voelt dat er meer in zit. Het is sowieso veel motiverender om op het einde mensen in te halen dan zelf ingehaald te worden. En net dán heb je die extra boost nodig.

5. Sla de drinkposten niet over. Ik weet dat het daar een slagveld is van kapotte bekertjes en water dat je om de oren vliegt, maar je lichaam heeft dat vocht hard nodig. Als je ze overslaat zal je dat waarschijnlijk op het einde moeten bekopen.

6. Als er sportdrank wordt uitgedeeld die je zelf nog nooit gedronken hebt tijdens trainingen, neem je beter water in de plaats. Je wil immers niet dat het slecht bevalt en je de rest van de race last hebt van je maag.

7. Spreek op voorhand af met je supporters waar (rond welke kilometer) ze zullen staan én aan welke kant van de weg. Zo ben je zeker dat je niemand mist.

8. Bekijk het parcours al eens op voorhand. Zo weet je bij welke stukken het bergop gaat en je extra energie nodig hebt en waar je net wat kostbare energie kan besparen. Op die manier kom je niet plots voor verrassingen te staan.

9. Loop je graag met muziek, spaar die dan eventueel voor de stukken waarop je het lastiger krijgt. In het begin van de race heb je sowieso veel adrenaline en ook tijdens de stukken waar het publiek je aanmoedigt, kan je die oortjes makkelijk uitlaten. En je apprecieert die vette beat extra hard wanneer je ze eindelijk in doet.

10. Luister naar je lichaam. Gaat het echt niet meer? Wandel dan een stukje, daar is niets mis mee. Gaat het prima? Wees dan vooral niet bang om te versnellen.

Het loopdagboek van Sophie op nina.be zit er ondertussen op, maar dat wil niet zeggen dat ze de (sport)handdoek in de ring gooit. Wie haar trainingen en doelen wil blijven volgen kan dat vanaf nu op www.sophieloopt.com.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bernd Vaes

    Antwerp 10 Miles? Ha zo, en waar ligt Antwerp? Doch eerder in de USA of in het UK en toch helemaal niet in Vlaanderen? Antwerpen ... de stad waar enkel nog N-VA-Vlaams gesproken wordt. Vlaams? Neen. Zelfs dat niet, maar Engels-Vlaams. Hoe zit het alweer met het programma van N-VA? Voor de Vlamingen opkomen, maar hun taal verkrachten!

  • Andre Mortier

    Loop ook al 40 jaar, weliswaar recreatief, en ga met de meeste tips wel akkoord met nr10 op stip...