10 minuten wandelen is even effectief als een uur hardlopen

Woman running outdoors in morning
Thinkstock Woman running outdoors in morning
Je kent het ongetwijfeld: je bent al bijna een uur aan het lopen wanneer je even op je horloge kijkt, en vervolgens ziet dat het amper 5 minuten geleden is dat je de deur achter je dichttrok. Goed nieuws voor wie sporten ook veel te lang vindt duren: volgens een studie die eind vorige maand verscheen in het tijdschrift 'Journal of the American Heart Association', zou een tiental minuten wandelen minstens even efficiënt zijn als een uur hardlopen.

Let wel op: helaas gaat het hier niet om calorieën verbranden. Dan mag je nog een stevige tred aanhouden, tenzij in de ideale wereld is het onmogelijk om zo even veel te verbranden. Voor de gezondheid van je hart is het dan weer wél prima. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bewegen sterk samenhangt met hoe oud we worden. Mensen die actief zijn, lopen namelijk minder kans om jong te sterven. Niet zo heel verwonderlijk. Wat wél opvallend is, dat de activiteit zelf niet zo heel veel uitmaakt. Zo is fitnessen of hardlopen prima als je graag wat kilo's wil verliezen of een betere conditie wil. Maar een stevige wandeling van 10 minuutjes is ook al prima, aldus wetenschapper William Kraus, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met het National Cancer Institute.

'Alle fysieke activiteit telt, en die hoeft niet iedere keer een hele tijd te duren. De kleine dingen die je iedere dag doet, zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld: naar je auto wandelen, de trap nemen in plaats van de lift, ... Die kleine activiteiten tellen allemaal op en hebben wel degelijk ook een invloed op je gezondheid. Heb je geen tijd om urenlang in de fitness te spenderen of lang te gaan wandelen? Dan is een korte powerwalk zeker even goed voor je.'
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Dat geloof je toch zelf niet? Dat is wat vleesplaneten zichzelf wijsmaken om zichzelf te overtuigen dat ze goed bezig ziijn. Dan zijn er ook nog zij die die tien minuten verspreiden over een ganse dag, die zijn ook goed bezig.

 • Jeanne Delvoy

  Beweeg,,beweeg blijft de kern van de zaak.

 • Peter Buyck

  Dat lijkt dan anti-reclame voor de atletiekclub... Bewust bewegen is belangrijker dan een uur of langer zitten puffen. Bewust... begin met 5 minuten lopen ipv 60 (wat trouwens voor gevorderden is). Bewust: neem de trap ipv de lift of roltrap... scheelt ook een hap op de borrel... Steek je energie niet langer in het zoeken naar een parkeerplaats aan de deur maar in die (gratis) parking wat verderop...

 • Pieter De Ruyter

  Het belangrijkste is gewoon het aantal km die je doet,12 km lopen is slechts een beetje meer cal. dan 12 km wandelen.Alleen duurt dat lopen 1 uur en dat wandelen 2 en een kwartier.

 • Steven de Kort

  Er staat nergens dat het beter is, wel even effectief. Of het nu gaat om lopen, joggen of wandelen. De kern van het artikel gaat over dat we meer moeten bewegen want dat doen we heden ten dage veel te weinig.

Video