10.000 stappen per dag maken je niet gezonder

Foto door Erik Witsoe via Unsplash
Wie gezond in het leven staat, zet elke dag 10.000 stappen. Die gezondheidsaanbeveling zit in ons brein ingekapseld, maar klopt dat wel? Nee, zegt Public Health England (PHE), het Britse equivalent van de FOD Volksgezondheid. Volgens een nieuwe studie zouden 10.000 dagelijks stappen niet voor iedereen het juiste antwoord zijn. 

De wetenschap heeft al langer twijfels over die 10.000 stappen. Uiteraard is dat een stuk gezonder dan een ganse dag in de zetel hangen, maar voor die beruchte claim bestaat er geen wetenschappelijke basis. Sterker nog: het zou naar voren zijn geschoven door een Japanse producent van stappentellers. 

De Britse gezondheidsdienst stelt nu enkele andere aanbevelingen voor. Zo is het belangrijker om elke week 150 minuten te bewegen. Als je dat invult met intensieve activiteiten - hardlopen, wielrennen, voetballen - volstaan zelfs 75 minuten. Bovendien moet je die inspanning niet in één keer leveren. Wie dat wil, mag die gerust opdelen in brokjes van een halfuur, of zelfs in deeltjes van 10 minuten.

Een ander richtsnoer is dan weer af te meten aan je hartslag. In rust moet die 60 slagen per minuut bedragen. Als die hoger is, dan heb je meer beweging nodig. Ook langer dan anderhalf uur aan één stuk stilzitten, is uit den boze.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  Neen maar ze zetten je wel aan het denken wat je aan het doen zijt. dit wil natuurlijk niet zeggen dat je rond de pot moet draaien zoals de politici.

 • Patrick De pauw

  Er moeten stappentellers verkocht worden zulle!dikke zever

 • Marc Geerts

  Luister niet naar zulk gezever, luister naar uw eigen lichaam. Wat zal het volgende onderzoek weer uitwijzen !!!

 • Rudy Fosselle

  Nergens Nico wordt in dit artikel sporten of bewegen als overbodig afgeschilderd. Het neemt wel gezondheidshypes (en meestal de hysterie om ze te volgen) op de korrel. In dit geval de obligate 10.000 stappen. Als ik sommige sporters zie rennen (strompelen) in het park dan denk ik: 'dit kan niet gezond zijn'. Mijn 150 minuten bewegen haal ik met gemak en ik voel me er kiplekker mee

 • Maxim Maddy

  De term 10000-stappen is overgenomen door de mensen en is zo bekendheid gaan krijgen en heeft geen wetenschappelijke betekenis. In de jaren 1960 heeft een Japans bedrijf een stappenteller uitgebracht om mensen te motiveren meer te bewegen. Dat ding heette 'mampo-kei' wat vertaald kan worden als 10000-stappen. Ik denk dat bewegen en reglematig gespreid over een dag belangrijker is dan het aantal stappen.