1 op 3 Belgen bezorgd over corruptie

thinkstock
PubliPart, Publifin, Kazachgate: de politieke schandalen laten hun sporen na. Uit de maandelijkse bevraging van studiebureau Ipsos blijkt dat 30% van de Belgen zich zorgen maakt over corruptie in dit land. Een verdubbeling in één maand tijd.

Zeven op de tien Belgen zijn van mening dat het de slechte kant uitgaat met dit land en dat maakt ons somberder dan de gemiddelde aardbewoner. Terrorisme (38%) en armoede (35%) zijn de grootste bekommernissen van de ondervraagden, maar opvallend in de jongste peiling is dat liefst 30% zich zorgen maakt over corruptie in België. In januari was dat slechts 14%, minder dan de helft dus.

Ter vergelijking: wat corruptie betreft, denken wij nu op hetzelfde niveau te staan als de Italianen en hebben we minder vertrouwen in onze politieke leiders dan de inwoners van Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.

Onfrisse verhalen
Dat we ons nu grote zorgen maken over oneerlijkheid, machtsverstrengeling en omkooppraktijken moet veel - zo niet alles - te maken hebben met het uitlekken van onfrisse verhalen over partijmandatarissen die jarenlang buitensporig veel geld opgestreken hebben door in talloze advies- en bestuursraden van mistige intercommunales te zetelen. Dat bevestigt Ipsos-directeur Jean-Michel Lebrun. "De actualiteit heeft duidelijk invloed op de zorgen van mensen", zegt hij. "Bij de sluiting van Caterpillar zagen we dat ook: plots gingen meer mensen zich zorgen maken om hun job. Dat we nu ongerust zijn over corruptie is nieuw en komt inderdaad door politieke schandalen in Vlaanderen en Wallonië."

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • wim rooyakkers

    In een land van wie kent wie,zal best eens iets gebeuren wat niet door de beugel kan.

  • Geert Heylen

    Ons beleid moet teruggebracht tot de essentie!!! Geen miljarden bef.aan partijfinanciering;geen honderden politieke postjes;geen cumul;geen achterkamerpolitiek;geen senaat;geen provincies;kleine gemeenten verplichten om te fuseren;geen federale regering meer of geen gewesten meer;geen 19 baronieën in bxl;geen .....,geen tientallen intercommunales,.....,,

  • dirk van melle

    Eigenlijk hoef je daar niet bang voor te zijn, het is er al zo lang, doe beetje mee corrupt. Men moet de voorbeelden volgen, en dan heb j'al een minder slechr geweten.