Ga naar de mobiele website
^ Top

1 op 20 jongeren heeft geslachtsziekte chlamydia

De geslachtsziekte chlamydia is aan een opmars bezig bij jongeren in België. Nu al is één op de twintig tussen 15 en 25 jaar besmet. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa en Technopolis Mechelen plaatsen de geslachtsziekte deze week in de aandacht.

Chlamydia wordt ook wel de "stille soa" genoemd. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Vaak verloopt de aandoening zonder symptomen, zodat de besmetting niet gemerkt wordt en de betrokkene de soa onbewust kan doorgeven.

Gevolgen

Nochtans kunnen vooral bij vrouwen de gevolgen op termijn ernstig zijn. De mogelijke gevolgen gaan van problemen bij het zwanger worden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Tijdens deze editie van de 'Week van de Lentekriebels', elk jaar rond Valentijnsdag, heeft Sensoa bijzondere aandacht voor soa's en vooral chlamydia. Het expertisecentrum wijst er bijvoorbeeld op dat condoomgebruik een uitstekende bescherming biedt tegen chlamydia.

Naar aanleiding van de campagne komt Sensoa met onder meer preventieposters en een lespakket voor in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Bij Technopolis in Mechelen is er de tijdelijke tentoonstelling 'Ik ben op jou!' voor 10- tot 14-jarigen. De tentoonstelling loopt nog tot 1 mei.

Urinetest

Dirk Avonts, professor huisartsengeneeskunde van de Universiteit Gent, stelde vandaag in de Concentrakranten voor dat alle jongeren tussen 15 en 25 jaar een urinetest zouden ondergaan om de aanwezigheid van de ziekte vast te stellen.

Jongeren met vragen over soa's kunnen terecht op Allesoverseks.be.
(belga/dea)Meld een bug