"Tenzij u aan deze ziekte lijdt, is glutenvrij eten zinloos"

Wie coeliakie heeft, wordt ziek van granen als tarwe en gerst.
Wikimedia Commons/Peggy Greb Wie coeliakie heeft, wordt ziek van granen als tarwe en gerst.
Tenzij u coeliakie heeft, is het zinloos glutenvrij te eten. Volgens de wetenschapssite Real Clear Science heeft een nieuwe studie aangetoond dat er geen verband bestaat tussen het eten van gluten en maag- en darmklachten. Opvallend: het bewijs werd geleverd door Peter Gibson, de wetenschapper die de hele glutenvrije rage in gang heeft gezet.

Gibson, professor Gastro-enterologie aan de Australische universiteit Monash en hoofd van de Glykemie-afdeling in het Alfred-ziekenhuis in Melbourne, leidde in 2011 een experiment dat gluten in verband bracht met maag- en darmproblemen. Zijn studie toonde aan dat gluten, een proteïne die in sommige granen zit, ook klachten kon veroorzaken bij patiënten zonder de auto-immuunziekte coeliakie.

Zijn paper gold als een van de sterkste bewijzen dat glutenintolerantie een echte aandoening is. Met dit bewijs werd de snelle opkomst van het glutenvrije dieet ingezet, een rage die nog steeds niet te stuiten is.

Geen afdoend bewijs
Maar als nauwgezet wetenschapper vond Gibson de resultaten van zijn onderzoek niet bevredigend. De studie verschafte geen afdoend bewijs dat gluten effectief de oorzaak waren van de klachten. Daarom herhaalde hij zijn experiment.

Deze keer namen 37 zelfverklaarde glutenintolerantie mensen zonder coeliakie deel aan de studie. Wekenlang werden ze op een glutenrijk, een glutenarm, een normaal of een placebodieet gezet. Het resultaat was dat álle deelnemers, of ze nu gluten hadden gegeten of niet, klaagden over pijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en gas. Na onderzoek van urine en ontlasting moest Gibson besluiten dat er absoluut geen reactie was op de gluten.

Zijn tweede studie toonde dus het tegendeel aan van het onderzoek in 2011: glutenintolerantie bestaat niet, en tenzij u coeliakie heeft mag u naar hartenlust gluten verorberen.