Exclusief voor abonnees

‘Temptation’-Karim is erg onzeker omdat hij vroeger dikker was: zo leer je je lichaam wél te aanvaarden

Karim met zijn vriendin Roshina met wie hij meedoet aan 'Temptation Island'.
SBS Karim met zijn vriendin Roshina met wie hij meedoet aan 'Temptation Island'.
Hoewel Karim Azzoug (23) de harten van de verleidsters sneller doet slaan op ‘Temptation Island’, is de jongeman heel onzeker. “Ik was vroeger dikker en ben gepest geweest”, verklaart hij in het programma. Maar hoe komt het nu dat zoveel mensen het moeilijk vinden om hun lichaam te accepteren, nadat ze flink wat kilo’s afvielen? Wij vroegen het aan klinisch psycholoog en gedragstherapeut An Vandeputte van vzw Eetexpert.be, kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen.

In een volgende aflevering van ‘Temptation Island’ vertelt Karim openhartig over z’n soms moeilijke jeugd. “Ik heb altijd een beetje moeten vechten”, legt hij uit. “Ik was flink wat zwaarder en kon nooit goed mee met de groep.” An Vandeputte herkent het probleem. “We leven in een wereld met veel focus op uiterlijk en gewicht”, steekt de psychologe en gedragstherapeute van wal. “Dun zijn wordt verheerlijkt en dik zijn wordt verwenst. Dat komt omdat veel mensen denken dat mensen met overgewicht ongezond zijn. Die connotatie wordt vandaag nog steeds gemaakt. Daardoor krijgen die mensen vaak te maken met stigmatisering. Dat is enorm ingrijpend op alle vlakken: in de schoolcontext, privé, op het werk ... Zelfs bij gewichtsverlies blijft die stigmatisering bestaan. Je wordt nog altijd gezien als ‘die persoon met overgewicht’.”

Als je buiten de ‘normale maatjes’ valt, wordt jouw lichaamsbeeld dan ook gekleurd door ervaringen, volgens Vandeputte. “Reacties van je omgeving of negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je niet op een liefdevolle manier naar je lichaam kijkt. Dat beeld verandert niet zomaar als je je uiterlijk verandert.”

Worstelen met je zelfbeeld zit ingebakken in de mens

klinisch psycholoog en gedragstherapeut An Vandeputte van vzw Eetexpert.be, kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen.

Bovendien lokt het feit dat je lichaam verandert, enorm veel emoties uit volgens Vandeputte. “Gewichtsverlies zorgt ervoor dat je weer in een nieuwe balans moet vallen. In eerste instantie zit je op een roze wolk, omdat je beseft hoeveel gewicht je verloren bent. Daarna volgen er ook negatieve emoties, omdat je je opnieuw moet integreren. Als je niet weet hoe je daarmee om kan gaan, duurt het nog langer om jezelf te accepteren.”

Daarom zegt Vandeputte dat alles wat een impact heeft op je uiterlijk moet samengaan met een aanpak van je lichaamsbeeld. “Dat wil zeggen dat je opnieuw moet leren van je lichaam te houden. Dat kan door het contact met je lichaam te herstellen. Denk hierbij aan een leuke manier van bewegen of self care. Soms heb je externe hulp nodig, omdat de verandering van je lichaam heel diep ingrijpt. Worstelen met je zelfbeeld zit immers ingebakken in de mens.”

Maar een lichaam opnieuw kunnen accepteren, vraagt tijd. “Het is een groeiproces dat hersteld moet worden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen waar het fout ging en vanaf daar opnieuw op te bouwen. Wees daarbij zeker niet bang om hulp in te schakelen. Alleen zo kan je in de toekomst vooruitgang boeken.” 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Polutnik Ronald

    Die operaties zijn niet nodig Ariane, weet je dat bij deze operaties geregeld ook mensen dood gaan . En op termijn worden ze terug dik , het enige en beste middel is minder eten en niet snoepen .

  • Ariane Gekiere

    Alleen spijtig dat deze operatie s nodig zijn,alhoewel ik er niet tegen ben..velen kunnen hierdoor geholpen worden..geraken in een depressie willen vermageren, lukt niet Grijpen naar andere middelen ,indien uw bmi 38 of 39 is dan ben je niet zwaar genoeg voor zo n ingreep.moet ge zelf 5000eu ophoesten. Madam DE BLOCK beslist .terwijl ze zelf in een risico factor leeft.geniet van Uw leven ,en laat een ander leven op zijn manier. Ge hebt ook uwen naam niet gestolen . Proficiat Celien TOP

  • Heike Cheesendale

    Groot respect Celien! In zo'n korte tijd zo gigantisch mooi en stralend worden, dan kan je toch niet verwachten dat je brein zo snel volgt hé! Komt allemaal goed! Enjoy life!