"Tegen 2025 kunnen we dementie genezen"

THINKSTOCK
Volgens de Britse eerste minister David Cameron hoeven dertigers en veertigers vandaag niet te vrezen dat dementie deel zal uitmaken van hun toekomst. De aftakelende ziekte zou namelijk binnen dit en 12 jaar behandelbaar zijn.

Op de G8-top rond dementie hebben de wereldleiders zich achter de missie geschaard om tegen 2025 een remedie te ontwikkelen tegen dementie. Om deze "belofte" waar te maken, wil Cameron de fondsen voor onderzoek naar de aftakelende ziekte die op dit moment ruim 44 miljoen mensen wereldwijd treft, verdubbelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het aantal dementielijders op 20 jaar tijd nog dramatisch stijgen tot over 80 miljoen mensen. Reden te meer om het genezen ervan hoog op de wetenschappelijke agenda te zetten.

Cameron hoopt dat het globale gevecht tegen dementie niet alleen een geneesmiddel zal opleveren, maar ook manieren om de ziekte te voorkomen, uit te stellen en te verzachten. "De uitdaging is gigantisch en we hebben nog een lange weg te gaan, maar er is hoop", klinkt de boodschap die je ook in bijhorende video kan bekijken.

Dat er stappen in de goede richting worden gezet, bewijst een innovatieve hersenscan die dokters moet bijstaan in het vaststellen van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie.