"Te veel joggen is even slecht als helemaal niet bewegen"

THINKSTOCK
Te veel joggen zou wel eens even ongezond kunnen zijn als helemaal niet bewegen. Dat stellen Deense wetenschappers in het vakblad Journal of the American College of Cardiology.

De onderzoekers bestudeerden meer dan duizend gezonde lopers en niet-lopers gedurende een periode van twaalf jaar. Wie minder dan 2,5 uur per week jogde aan een vast tempo bleek in die tijd het minste risico te lopen om te sterven. De meeste overlijdens kwamen voor bij de mensen die meer dan vier uur per week liepen of helemaal niet trainden.

Uit een analyse van de vragenlijsten die de deelnemers invulden, besloten de onderzoekers dat de ideale snelheid 8 kilometer per uur was en dat het beter was niet meer dan drie keer per week of in totaal 2,5 uur te joggen.

Wie intensiever sportte, voornamelijk zij die meer dan drie keer per week of sneller dan 11 kilometer per uur jogden, hadden evenveel kans op overlijden als wie niet sportte.

Limiet

"Je moet echt niet zo hard trainen om je gezondheid te bevorderen", zegt onderzoeker Jacob Louis Marott van het Frederiksbergziekenhuis in Kopenhagen. "Geen enkele gezondheidsaanbeveling in de hele wereld bevat een limiet voor gezond trainen, maar dat betekent niet dat er geen is."

Hoe het komt dat zware sporters een groter risico lopen, weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat veranderingen in het hart tijdens extreem sporten ermee te maken hebben.