"Stop met oudere mensen je zitplaats aan te bieden op de tram of bus"

Thinkstock
Zelf geef je je een mentaal schouderklopje wanneer je in een overvolle bus galant opstaat voor een oudere dame of heer. Die karmapunten zijn weer goed verdiend. Of niet? Experts zijn het erover eens dat we in het vervolg beter zelf blijven zitten. "Ouderen moeten zo veel mogelijk aangemoedigd worden om recht te staan, om zo fit en gezond te blijven," aldus een professor van Oxford.

Professor Muir Gray, klinisch adviseur bij de Britse overheidsinstelling Public Health England, raadt ouderen aan om minstens 10 minuten per dag te bewegen. En daar kunnen wij ook bij helpen: "We moeten oudere mensen actief aanmoedigen om in beweging te blijven, in plaats van er steeds voor te zorgen dat ze altijd en overal op hun lauweren kunnen rusten," aldus de dokter. "Sta je zitplaats dus niet af. Een tijdje rechtstaan op de tram of bus is net goed voor hen."

Beter lichamelijk én cognitief

Zijn uitspraken worden ondersteund door een onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het vaktijdschrift The British Medical Journal. Daarin wordt een pleidooi gehouden om ook op latere leeftijd aan je conditie te blijven werken. "Een actieve levensstijl vertraagt ouderdomskwaaltjes en zorgt ervoor dat de levenskwaliteit over het algemeen beter is," aldus orthopedisch chirurg Scarlett McNally.

"Er is meer dan voldoende bewijs dat ouderen hun conditie kunnen verbeteren.  Meer nog, door voldoende te bewegen kan je zelfs weer het niveau halen van iemand die 10 jaar jonger is," voegen de onderzoekers daar nog aan toe. Zo blijven niet alleen lichamelijke kwaaltjes blijven tot een minimum beperkt, ook onze cognitieve vaardigheden gaan erop vooruit, terwijl het risico op dementie dan weer afneemt.

"Je kan op iedere leeftijd beginnen"

"Het is hoog tijd dat we het gedachtegoed dat jonge mensen sporten terwijl ouderen vooral moeten ontspannen, uit ons hoofd zetten," zo pleiten de onderzoekers. "Van wandelclubs tot fitnesscentra of buiten tuinieren: alles is goed, zo lang je maar in beweging blijft. En daar kan je op iedere leeftijd mee beginnen. Wie op latere leeftijd pas begint met sporten of zichzelf een actieve levensstijl aanmeet kan dan wel niet verwachten dat je plots weer even fit bent als pakweg dertig jaar geleden, maar het zal wel een cruciaal verschil maken tussen zelfstandig thuis wonen of afhankelijk zijn anderen of de maatschappij," zo besluiten ze.
83 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • William MEERSMAN

  Uiteraard is bewegen goed, maar de kwalen die de oudjes hebben staat niet op hun gezicht te lezen. Nieuwe heup, geopereerd aan de rug enz.. En deze experts nemen blijkbaar nooit de bus of tram, waar je gans de rit wordt heen en weer geschut met alle gevolgen. ..

 • Angelo Cabooter

  In de bus is het hoffelijk om een zitplaats af te staan aan ouderen en zwangere vrouwen en moeder met baby. Maar ook 1 van de busregels

 • Jean Pollet

  wat zijn ouderlingen ? er zijn ouderlingen die " fitter "zijn dan jongen mensen of staat het op U gezicht te lezen , wanneer men zijn plaats moet afstaan?

 • Guy Bevers

  Experts ???

 • Sidney Stoffels

  Idd de artsen zijn het eens dat beweging goed voor oudere personen is, maar om dan ineens te beweren dat je daarom je plaats in de bus niet zo moeten afstaan is al even van de pot gerukt om te concluderen als te zeggen dat bejaarden moeten gaan bungee springen voor hun gezondheid.