"Soms getwijfeld, maar Noa is ons godsgeschenk"

HEIDI KOOS ONDANKS BEPERKING VOOR KIND EN HEEFT DAAR GEEN SPIJT VAN

Joost De Bock
Moeders die niet voor een kind kunnen zorgen, omdat ze verslaafd zijn of psychisch labiel, zouden er geen mogen krijgen. Een Nederlands politicus stuiterde de bal deze week de grens over en ook hier zijn we 'm aan het rondspelen: moet anticonceptie soms verplicht worden? Intussen bestáán er wel kinderen in die situatie. Noa (11) is de dochter van ouders met een beperking. "Zij is ons godsgeschenk."

Even terug in de tijd, elf jaar. In Opwijk buig ik me over de wieg van een pasgeboren baby. Haar ouders, Kris Drappier (31, toen) en Heidi Van den Broeck (32), buigen mee. En ze vertellen, hoe blij ze zijn met hun dochter. Dat ze heel snel wisten, nadat ze eerst collega's waren in de beschutte werkplaats en nadien verliefd werden, dat ze voor een nageslacht wilden gaan. "Misschien vindt niet iedereen dat wij dit kindje moesten krijgen", wees Kris naar de wieg. "Maar ik wilde zo graag. Ik vind dat het leven anders niet normaal verloopt. Ik weet wat ik zelf mankeer, ik weet dat er bij Heidi signalen zijn in de hersenen die niet goed doorkomen. Ik wist dat er een probleem kon zijn als wij een kindje zouden maken. Maar ik wilde heel graag een normaal gezin." Heidi ook. Al was ze bang om te bevallen. Toen ze haar moeder Rosa vertelde over de plannen, begon die te wenen. "Ik schrok", zei Heidi. "Waarom weent die nu?"

GVW

Doodnormale tiener

Dat was toen. En vandaag, hoe zou het nog zijn met 'baby' Noa? Ze zit in de zetel bij haar oma Rosa. 'Moma', zoals ze haar noemt. Doodnormale tiener, in het zesde leerjaar intussen. Met blinkende achten en negens op haar rapport. Die op ballet zit, van Violetta houdt en liefst op haar gsm tokkelt of Skypet met vriendinnen. Een meisje dat zich goed voelt in haar vel, in haar - bijzondere - gezin. 'What's the fuzz?' zie je haar denken.

Noa en haar ouders Kris en Heidi worden liefdevol omringd door haar grootouders. Het hele verhaal leest u vandaag in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.