“Slaaphormonen verergeren slapeloosheid alleen maar”

Foto ter illustratie.
Getty Images Foto ter illustratie.
Het populaire slaaphormoon melatonine is helemaal niet geschikt om mensen beter te laten inslapen en verergert slapeloosheid alleen maar. Dat zegt de Nederlandse slaapdeskundige Taco Bos. Ook in ons land wordt het middel steeds vaker genomen. 

Bij onze noorderburen laait de discussie over het slaaphormoon melatonine als slaapmiddel hoog op. Dit hormoon mag er namelijk sinds 2016 vrij verkocht worden zonder voorschrift. Een groep van 500 wetenschappers heeft in het programma NOS Op 3 een oproep gedaan om het middel niet meer vrij te verkopen.

“De zorgen zijn terecht”, zegt Bos, oprichter van Slaapmakend, een kliniek voor gedragstherapie om beter te leren slapen. “Melatonine is inderdaad geen inslaapmiddel, maar een hormoon dat de timing van je biologische klok beïnvloedt.” Dat kan volgens Bos handig zijn als je een jetlag hebt, maar helpt je niet beter slapen.

Bos waarschuwt voor een vicieuze cirkel. “Het middel wordt vaak te laat ingenomen, waardoor het natuurlijke ritme verschuift en het vervolgens moeilijker wordt om op tijd op te staan. Het gevolg is ook dat je ‘s avonds later moe wordt en moeilijker in slaap valt. Uiteindelijk verergeren de slaaphormonen dus de slaapproblemen.” Dat bevestigde ook slaapexpert professor Johan Verbraecken (UZA) eerder al aan onze krant. 

Timing

Hij wijst op het effect van melatonine op ratten. “Die maken ook ‘s nachts melatonine aan, terwijl zij ‘s nachts juist actief zijn. Daaruit blijkt dat melatonine een stof is die de timing van je dag-nachtritme aanstuurt en niet een stof die van zichzelf voor ontspanning zorgt”, aldus Bos. 

Als je moeite hebt met in- of doorslapen, is cognitieve gedragstherapie tegen insomnie (CGTi) de meest effectieve behandeling. Bos: “Daar is al jarenlang wetenschappelijke consensus over en dat is ook opgenomen in de officiële richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Helaas zijn er in Nederland nog te weinig psychologen en huisartsen met voldoende kennis over CGTi, maar gelukkig is dat rap aan het veranderen.”

België

Ook in België is melatonine aan een forse opmars bezig. Vijf jaar geleden werden in ons land 100.000 van die pillenstrips verkocht, vorig jaar 162.000. Hier is het namelijk vrij verkrijgbaar in een veel lagere dosis als voedingssupplement. Een doos van 60 tabletten kost wel al gauw tussen de 10 à 20 euro.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Poels

  Al 5 jaar heeeeeeel goed resultaat bij kind met ASS en ADHD, nog steeds lage dosis 0,299mg, onder toezicht van kinderpsychiater.

 • Elke Claes

  “Melatonine is inderdaad geen inslaapmiddel, maar een hormoon dat de timing van je biologische klok beïnvloedt.” Gebruik het zoals het hoort, zoals bij alle medicatie. Net als die voedingssuplementen - laat eerst eens bloed nemen en testen of je wel tekorten hebt in plaats van lukraak dingen te slikken!

 • Francinne Declerque

  Het is waar iedere pil heeft wel zijn eigen negatieve bijwerkingen. Maar melatonine is marketing, helpt geen bal, net zoals die valeriaan pilletjes of andere zogezegde natuurlijke slaappilletjes. Enkel de echte medicijnen helpen, zolpidem, lorametazepam en voor het zwaardere werk staurodorm... zeker, die zijn verslavend, maar je slaapt er wel mee voor wie geen tijd, goesting of geld heeft in lange gedragstherapie.

 • Sarah Huyghe

  Ik gebruik het al 3 jaar elke dag, op een correcte manier, telkens op hetzelfde tijdstip. Val dan binnen de 30 min in slaap. Voordien had ik enorme inslaap problemen. Nu slaap ik als een roos en heb helemaal geen bijwerkingen of meer slaapproblemen. Ben ook altijd goed uitgerust en fit. Is een top product en veel gezonder dan de gewone slaappillen waar je afhankelijk van wordt. Volgens mij moet het gewoon weer meer geld gaan kosten. Verkoopt goed=overheid er geld uitslaan!

 • Vera Verschueren

  Decennia geleden was melatonine super populair en werd in België plots verboden, terwijl het in Nederland vrij te koop was. In de US wordt dit verkocht in potten van 300 aan een 5mg dosis. Nu staat het plotseling weer te koop en krijgen dit soort artikelen te lezen... Wat is het nu eigenlijk???