"Peperduur medicijn tegen ziekte van Pompe goedkoop nagemaakt"

REUTERS
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn erin geslaagd het medicijn tegen de ziekte van Pompe na te maken. Het is nog maar een kleine hoeveelheid en moet nog meer worden getest, maar de schatting is dat het binnen twee jaar klaar is voor patiënten. Daarover bericht het onderzoeksprogramma Argos vandaag.

Het medicijn tegen de spierziekte, Myozyme van fabrikant Genzyme, is erg duur: het kost zo'n 400.000 tot 700.000 euro per patiënt per jaar. Het middel waar ze in Utrecht aan werken, is voor 4.000 euro te maken. Dat schat professor Huub Schellekens, initiator van het onderzoek.

Fabrikant Genzyme wacht af, meldt Argos in de uitzending. De investeringen om het medicijn te maken bedragen 1,3 miljard euro, liet een woordvoerder van het concern weten. Winst wordt er niet op gemaakt. Maar als de universiteit erin slaagt het middel 'op eenzelfde schaal met een vergelijkbare kwaliteit en effectiviteit continu' te produceren "is dat uiteraard een grote prestatie". En: "Wanneer dat dan ook nog eens gepaard zou gaan met lagere kosten, zou dat een ongelooflijke mijlpaal betekenen in biotechnologische productie."