'Nieuw leven' in Texas dankzij nieuwe schedel

Jim Boysen kan verder door het leven met een nieuwe schedel.
AP Jim Boysen kan verder door het leven met een nieuwe schedel.
Herstellend kankerpatiënt James Boysen is 'eeuwig dankbaar' nadat hij van een donor een nieuwe schedel heeft gekregen. Artsen in Texas hebben deze eerste succesvolle schedel- en scalptransplantatie uitgevoerd, zo maakten de betrokken ziekenhuizen gisteren bekend.

De 55-jarige Boysen uit Austin, Texas, had door een behandeling tegen kanker een grote wond op zijn hoofd gekregen die niet meer dichtgroeide. Er is bijna een hele dag geopereerd om de top van zijn schedel en hoofdhuid te vervangen. Boysen kreeg tegelijkertijd een nieuwe alvleesklier en nier vanwege zijn diabetes.

"Voor deze patiënt betekent het een nieuw leven", zegt Jesse Selber, een plastisch chirurg die bij de ingreep betrokken is geweest.

De operatie werd op 22 mei uitgevoerd door artsen van het MD Anderson Cancer Center en het Methodist-ziekenhuis in Houston.

Boysen zei verbaasd te zijn dat zijn artsen een hoofdhuid wisten te vinden die qua teint bijna hetzelfde was als zijn eigen huid. "Het is eigenlijk schokkend, zo dichtbij als ze gekomen zijn. Ik zal weer meer haar hebben dan toen ik 21 was."

'Ik zal weer meer haar hebben dan toen ik 21 was'

Jim Boysen
AP

Dicht bij de hersenen

Bij de operatie waren tien artsen en zo'n veertig man ondersteunend personeel betrokken. De transplantatie was moeilijk omdat het zo dicht bij de hersenen zat en omdat de bloedsomloop na afloop moest worden hersteld. 'We moesten kleine bloedvaten met een doorsnee van 1,5 millimeter op elkaar aansluiten', zei dokter Michael Klebuc op de persconferentie. 'Dat wordt onder een operatiemicroscoop gedaan, met kleine hechtingen die half zo dik zijn als een menselijke haar, met gereedschap dat een juwelier zou gebruiken om een Zwitsers horloge te maken.'


'We moesten kleine bloedvaten met een doorsnee van 1,5 millimeter op elkaar aansluiten'

Dokter Michael Klebuc