Ga naar de mobiele website
^ Top

"MRI-scans vinden 90 procent van agressieve prostaatkankers"

Met MRI-scans kan 90 procent van de agressieve prostaatkankers precies gelokaliseerd worden, en wanneer de scan geen afwijkingen toont, is dat voor meer dan 95 procent correct. Dat wordt vandaag toegelicht op het symposium '10 jaar MRI en spectroscopie van de prostaat', waarbij 900 patiënten in het UZ Gent werden gevolgd.

De meeste prostaatkankers worden via een bloedtest, de zogenaamde PSA-test, opgespoord. "Toch dreigt er overdiagnose en -behandeling", aldus professor Geert Villeirs (UZ Gent).

Ergere gevolgen
"Enerzijds zijn er de agressieve tumoren die adequaat behandeld moeten worden, maar anderzijds zijn er minder agressieve tumoren, waarbij de gevolgen van een behandeling soms erger kunnen zijn dan de gevolgen van de tumor. In dat laatste geval kan worden gekozen voor een afwachtende houding, de zogenaamde 'actieve opvolging', waarbij enkel ingegrepen wordt als de kanker voortgroeit."

Biopsie
Cruciaal daarbij moeten agressieve tumoren op een betrouwbare manier herkend en onderscheiden worden van minder gevaarlijke varianten. Dat gebeurt in het UZ Gent met een MRI-scan, een combinatie van anatomische beelden en spectroscopie. "We zijn met die MRI-scan in staat meer dan negentig procent van de agressieve prostaatkankers te vinden, en kunnen daardoor heel gericht een biopsienaald inbrengen om de correcte diagnose te stellen", aldus Villeirs.

"Als onze scan geen afwijkende zones toont, zijn we ruim 95 procent zeker dat het niet om een agressieve tumor gaat, wat gouden informatie is bij de actieve opvolging." Villeirs benadrukt wel dat een MRI-scan geen alternatief is voor de bloedtest, want die blijft de eerste stap in de opsporing.Meld een bug