"Menopauze wordt vaak gelinkt aan capaciteits-vermindering, alsof een vrouw van 50+ geen plannen meer kan maken en die verwezenlijken"

thinkstock
Naar aanleiding van de Wereld Menopauzedag vandaag, lanceert de Belgische Vereniging voor Menopauze (BMS) verschillende initiatieven zoals menopauzecafés om dit natuurlijke fenomeen uit de taboesfeer te halen. "Door over de menopauze te praten en ze beter te begrijpen kunnen vrouwen meer vat krijgen op hun levenskwaliteit."

Al te vaak wordt het woord menopauze gelinkt aan het idee van een activiteits- of zelfs capaciteitsvermindering. Alsof een vrouw van 45, 50, 55, 60 jaar of ouder niet meer in staat is om plannen te maken en die te verwezenlijken. Resultaat: weinig vrouwen (slechts 37%) durven met hun arts over de menopauze te spreken alvorens de eerste symptomen zich voordoen.

"Door over de menopauze te praten en ze beter te begrijpen kunnen vrouwen nochtans meer vat krijgen op hun levenskwaliteit. Tijdens mijn raadplegingen constateer ik dat vrouwen met veel vragen zitten. Initiatieven ontwikkelen om dit thema bespreekbaar te maken is een goede manier om alle vrouwen te helpen om beter te begrijpen wat er zich in hun lichaam afspeelt en beter om te gaan met wat hen overkomt", legt Ouafae Marrou, menopauzeconsulente van het UZ Gent, uit.

De Menonistabeweging
En dus lanceert de Belgische Vereniging voor Menopauze (BMS) vandaag de Menonistabeweging. Via deze beweging wil de BMS zoveel mogelijk mensen aanzetten om zichzelf uit te roepen tot 'Menonista', namelijk iemand die de menopauze uit de taboesfeer wil halen.

Vorig jaar lanceerde BMS al het eerste Menopauzecafé, en omdat de reacties zo positief waren, doen ze dat dit jaar opnieuw. Daar kunnen vrouwen in ontspannen sfeer vragen stellen aan gezondheidsspecialisten en ook workshops volgen. Daarnaast kun je ook op hun website en Facebook meer informatie vinden over de menopauze. Op 20 oktober kun je trouwens ook vragen stellen aan twee professors tijdens een chatsessie op de Menonista-Facebookpagina.

thinkstock