"Melanoom aanpakken met nieuwe technieken"

BELGA
Een vroegtijdige diagnose blijft dan wel het belangrijkste wapen in de strijd tegen melanoom, maar dankzij intensief onderzoek komen daar nieuwe behandelingsmethodes bij. Dat melden de UCL-ziekenhuizen en Pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie, vandaag bij de aankondiging van de Euromelanoomweek. Tijdens die week, van 19 tot 23 mei, kunnen mensen gratis huidonderzoek ondergaan.

Jaarlijks overlijden in België ongeveer 300 patiënten aan uitgezaaide melanoomkanker. Dat is een kwaadaardige vorm van huidkanker waarbij de pigmentcellen (melanocyten) ontaarden in kwaadaardige cellen die onbeperkt verder blijven delen. Het is de meest agressieve vorm van huidkanker: de aandoening zaait zich snel uit en is bovendien moeilijk te behandelen.

Bij zowat 90 procent van de patiënten kan de tumor wel chirurgisch verwijderd worden, maar volledige genezing wordt zo goed als onmogelijk wanneer er uitzaaiingen zijn. Een tijdige diagnose blijft dus het belangrijkste wapen tegen de ziekte. Daarvoor werd in het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel een nieuwe techniek voorgesteld die ook het onnodige uitsnijden van huidafwijkingen moet verminderen. Een apparaat scant het hele lichaam en haalt de atypische geboortevlekken eruit. Wanneer dat onderzoek op regelmatige basis gebeurt, wordt het voor de specialisten mogelijk om de exacte evolutie op te volgen.

Daarnaast worden er voor mensen die al uitzaaiingen hebben medicijnen ontwikkeld die de ontwikkeling afremmen van een gemuteerd eiwit, dat in de helft van de gevallen aanwezig is. Ongeveer 50 procent van de patiënten met dat gemuteerde eiwit reageert positief op de behandeling.

Door het immuunsysteem te stimuleren heeft het team van professor Thierry Boon (UCL) bovendien voor het eerst de tumor laten verdwijnen bij mensen met uitgezaaide melanoomkanker. Momenteel wordt nog onderzocht waarom die behandeling niet bij iedereen aanslaat.

Momenteel lopen er in België 22 klinische onderzoeken naar melanoom.