Exclusief voor abonnees

‘Jenever walk alone’: waarom we zo van drank houden

Shutterstock
Psycholoog en programmamaker Pieter Hulst en schrijver en maker van podcasts Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag kijkt Pieter diep in het glaasje.

Dikke kans dat u niet weet wat ‘woozy’ betekent. Tot ik dit schreef, wist ik het zelf ook niet. ‘Woozy’ is droeloe, loesoe, toeter, lam, bezopen, starnakel, dronken. En Woozy is de nieuwe single van rapper Caza en de razendpopulaire Ronnie Flex en 2 miljoen keer beluisterd. ‘Shawty is helemaal woozy in de club, club / Als je haar niet remt dan gaat ze nudie in de club, club.’ Vrij vertaald: het meisje is dronken in de dancing, als niemand haar stopt, staat ze straks naakt te dansen. Ik zie mijn oom en tante al denken: tuttut, de jeugd van tegenwoordig zingt alleen maar over drank (en drugs). Maar al sinds jaar en dag is drank een belangrijke muze van menig artiest.

Dat drank slecht voor je is, weet ieder nuchter mens. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaakt alcohol één op de twintig doden. Dat is meer dan het aantal slachtoffers van aids, tuberculose en geweld samen. Toch werd twee maanden geleden een onderzoek gepubliceerd dat menig wijn-, bier- en jeneverliefhebber vrolijk zal stemmen.

Zweedse onderzoekers vonden een opvallende relatie tussen alcoholconsumptie en depressie. Duizenden proefpersonen deden jarenlang mee aan dit onderzoek en wat blijkt: niet-drinkers hebben een hogere kans op een depressie dan lichte en gematigde drinkers. Zware drinkers hebben wel weer een grotere kans op depressie, maar dat zal u niet verbazen. De onderzoekers geven als mogelijke verklaring dat niet-drinkers er dikwijls een minder uitgebreid sociaal leven op na houden dan mensen die geregeld drinken. ‘Jenever walk alone’, zullen we maar zeggen.

Klaarblijkelijk kunnen we bijna niet zonder alcohol als sociaal smeermiddel: in een café maak je nou eenmaal sneller vrienden dan in een saladebar. De vriendschap tussen mens en drank is dan ook al duizenden jaren oud. In 7000 voor Christus lieten boeren in China al rijst, druiven, meidoornbessen en honing fermenteren om wijn te maken. (Het wiel zou pas 3500 jaar later worden uitgevonden; de mens heeft zo zijn prioriteiten.)

Nog steeds grijpen we elke gelegenheid aan het glas te heffen: om iets te vieren, iets te vergeten, of om iets te laten gebeuren. Dit laatste is het geval in het nummer van Caza en Ronnie Flex, waar een meisje op het punt staat om in haar nakie te dansen. Als ze die avond louter thee had gedronken, was die kans een stuk kleiner geweest. Hoe het ook zij, alcohol veroorzaakt enorm veel ellende maar ook, mits in gematigde hoeveelheden, plezier, sociaal contact én fijne liedjes. Of zoals Frank Sinatra al zei: ‘Alcohol is de ergste vijand van de mens, maar de Bijbel zegt: heb je vijand lief’.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mario Adams

    Drink al 5 maanden geen druppel alcohol meer, voordien enkel in 't weekend een paar glaasjes wijn of paar whiskietjes. Zelfs al was het niet zoveel, ik voel toch het verschil, vooral door de kilootjes die er al af zijn (vooral het buikje). En ik voel ook totaal de behoefte niet meer om alcohol te drinken.

  • Freddy De Vos

    Alcohol is voor losers! Het maakt zoveel mensenlevens en vriendschappen kapot, mensen maken gigantische fouten wanneer ze dronken zijn!