Exclusief voor abonnees

‘Jenever walk alone’: waarom we zo van drank houden

Shutterstock
Psycholoog en programmamaker Pieter Hulst en schrijver en maker van podcasts Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag kijkt Pieter diep in het glaasje.

Dikke kans dat u niet weet wat ‘woozy’ betekent. Tot ik dit schreef, wist ik het zelf ook niet. ‘Woozy’ is droeloe, loesoe, toeter, lam, bezopen, starnakel, dronken. En Woozy is de nieuwe single van rapper Caza en de razendpopulaire Ronnie Flex en 2 miljoen keer beluisterd. ‘Shawty is helemaal woozy in de club, club / Als je haar niet remt dan gaat ze nudie in de club, club.’ Vrij vertaald: het meisje is dronken in de dancing, als niemand haar stopt, staat ze straks naakt te dansen. Ik zie mijn oom en tante al denken: tuttut, de jeugd van tegenwoordig zingt alleen maar over drank (en drugs). Maar al sinds jaar en dag is drank een belangrijke muze van menig artiest.

Dat drank slecht voor je is, weet ieder nuchter mens. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaakt alcohol één op de twintig doden. Dat is meer dan het aantal slachtoffers van aids, tuberculose en geweld samen. Toch werd twee maanden geleden een onderzoek gepubliceerd dat menig wijn-, bier- en jeneverliefhebber vrolijk zal stemmen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mario Adams

    Drink al 5 maanden geen druppel alcohol meer, voordien enkel in 't weekend een paar glaasjes wijn of paar whiskietjes. Zelfs al was het niet zoveel, ik voel toch het verschil, vooral door de kilootjes die er al af zijn (vooral het buikje). En ik voel ook totaal de behoefte niet meer om alcohol te drinken.

  • Freddy De Vos

    Alcohol is voor losers! Het maakt zoveel mensenlevens en vriendschappen kapot, mensen maken gigantische fouten wanneer ze dronken zijn!