"Historisch": nieuwe behandeling tegen leukemie blijkt supersuccesvol, maar er hangt een prijskaartje aan

Sofie Noël (5) trok vandaag terug naar school. Haar verhaal stond deze week in onze krant. De kleuter leidt aan acute lymfatische leukemie. De kankerbehandeling die nu groen licht kreeg, spitst zich specifiek toe op haar doelgroep.
Jan Aelberts Sofie Noël (5) trok vandaag terug naar school. Haar verhaal stond deze week in onze krant. De kleuter leidt aan acute lymfatische leukemie. De kankerbehandeling die nu groen licht kreeg, spitst zich specifiek toe op haar doelgroep.
Kinderen en jongeren die aan acute leukemie leiden, kunnen uitkijken naar een nieuwe behandeling. Kymriah - want zo heet die - kreeg deze week groen licht. De resultaten zijn spectaculair: bij liefst 83 procent van de patiënten was de kanker binnen de drie maanden onder controle. "Historisch." Al geldt dat ook voor de prijs: 475.000 dollar of 398.000 euro, per patiënt.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (het agentschap van de federale overheid in de VS, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen controleert) gaf deze week haar goedkeuring voor een celgebaseerde behandeling voor acute leukemie, in dit geval voor kinderen en adolescenten tot en met 25 jaar. Cellen uit het bloed van de patiënt worden genetisch gemodificeerd zodat ze de kankercellen gericht aanvallen.

En die techniek blijkt enorm succesvol. Bij Amerikaanse patiënten waar het medicijn voor het eerst getest werd en bij wie de standaardbehandeling niet aanslaat, stijgt de overlevingskans met liefst tien tot twintig procent. 

Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZ Antwerpen, noemt het "baanbrekend". Dat zegt hij in De Standaard. Dat de prijs zo hoog ligt, heeft vooral te maken met hoeveel levensjaren de behandeling redt. Zo neemt de waarde toe naarmate er meer jaren worden gewonnen. "De maatschappij is steeds vaker bereid een hoge prijs te betalen voor gezondheid, zeker als het om kinderen gaat", zegt Erik Schokkaert, professor gezondheidseconomie aan de KU Leuven, in hetzelfde artikel.

De historische behandeling is nog niet goedgekeurd voor de Europese markt, maar stemmen gaan wel op de therapie toegankelijk te maken.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Prisoner 24601

  Ha de prijs is dus afhankelijk van het aantal jaren dat gewonnen kan worden en niet van de productiekosten of ontwikkelingskosten. De pharma toont zijn ware gelaat ! Als de pharma zo redeneert dan vind ik dat zij die subsidies geven aan onderzoek achteraf ook betaald moeten worden van het resultaat. Want subsidies ontvangen doen ze graag maar als het onderzoek afgerond is is alle winst voor hen....

 • Eric Callebaut

  De prijs van geneesmiddelen baseren op gewonnen levensjaren levert vooral de pharmaindustrie geld op ook al leidt het tot lagere gemiddelde overlevingskans op latere leeftijd. Wie wil er nu nog investeren in medicijnen voor ouderen? Hoewel het inzake prijsbepaling ook een vlucht vooruit is nu celtherapie via crispr/cas spotgoedkoop, algemeen en efficiënt dreigt te worden.

 • Juju

  Waarom moeten deze nieuwe geneesmiddelen zelfs jaren daarna nog evenveel kosten als nu ? Onder het mom van research en ontwikkelings kosten. Alles gaat eerst over winstbejag en op de laatste plaats de uiteindelijke genezing. Schandalig

 • M van der Reijden

  Levensverlengende behandelingen worden continu boven levenskwaliteit gezet. Dat men lijdt is niet erg. Als ze maar al lijdend de 100 halen of straks de 150? En als je daarvoor past ben je gek?????? Rare wereld

 • patrick claeys

  Superrijken genoeg op deze aardbol. Wat doen die met al dat geld eigenlijk? Ik denk daarbij aan acteurs, artiesten allerlei... Op het WWW hun bakken geld en garages vol superbolides etalleren, dat doen ze vooral! Als die nu eens gewoon de "nuttige" miljoenen waar ze royaal mee kunnen leven voor zich hielden, en de rest aan dergelijke ziektebestrijding gaven, dan was een groot deel, zoniet het hele probleem, opgelost. Maar neen... dat doen ze niet. Ze zwemmen liever verder....