Exclusief voor abonnees

“Het is Liliane, niet Lilianneke”: ouderen klagen betutteling aan

Boek wil einde maken aan kinderlijke behandeling van tachtigplussers

Liliane De Schepper.
Wouter Van Vooren Liliane De Schepper.
Dat we bang moeten zijn om oud te worden, vindt Ann Peuteman. In haar jongste boek beschrijft ze hoe ingrijpend het leven verandert voor wie de 80 voorbij is. “Een bejaarde met vijftig euro zakgeld per maand, dat is geen uitzondering.”

“Dag Lilianneke.” De verzorgende die de kamer van Liliane De Schepper binnenstapt met die woorden, zal het geweten hebben. “Het is Liliane, niet Lilianneke”, zal de vrouw corrigeren. Ze vindt het vervelend als er verkleinwoorden gebruikt worden. “Het mag goedbedoeld zijn, ik hoor ze niet graag. Ik ben geen kleuter, hé.” De Schepper is 84. “En ik wil als een volwassene behandeld worden.” 

Met ouder worden, moet ze daar steeds vaker op hameren. “De mensen in het woon-zorgcentrum weten intussen wat ik belangrijk vind.” Dat ze bij haar moeten aankloppen, bijvoorbeeld. “Bij de meesten blijft de deur dag en nacht openstaan. Dat is makkelijk voor de verzorgenden, die dan snel binnen en buiten kunnen. Ik vind dat vreselijk. Ik ben gesteld op mijn rust en privacy.”

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Jansen

  Wat dat betreft kan het personeel een les leren in Nederland, daar worden de ouderen door het personeel aangesproken met Mijnheer familienaam of Mevrouw familienaam. Dit heb ik meegemaakt met mijn schoonouders, in België daarentegen sprak men mijn vader aan met een verkleinwoordje, zelfs ik vond dat niet leuk. Het is gewoon een kwestie van opvoeding, ik vond het kleinerend en deze mevrouw heeft volop gelijk in haar boek.

 • Johan Vercarre

  Zo oud als de straat. Tijdens mijn periode in de verpleegkunde tussen 1988 & 1989 was dit schering & inslag.

 • Linde Segaert

  Ik heb nooit gesnapt waarom verplegend personeel het nodig vindt iemand met een verkleinwoordje aan te spreken. Zo betuttelend... Ik heb het sowieso niet begrepen op mensen die van alles in het verklein benoemen.

 • Emi De graeve

  Het betuttelen is in vele gevallen vanwege het personeel niet slecht bedoeld. Velen proberen op die manier een goed contact te leggen met de bewoners. Er wordt gewoon niet stilgestaan bij de recht op individualisme van ouderen. Het is aan ons om dat op waardige manier af te dwingen :-)

 • Johan Buyl

  Wat verzorgend personeel ook doet het is voor sommige familieleden nooit goed.

Video