"Helft van alle complicaties na een operatie kan vermeden worden"

De helft van alle complicaties na een operatie kan worden vermeden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit Hasselt vandaag uitbrengt. 36 ziekenhuizen werkten eraan mee. Soms blijft er zelfs materiaal in het lichaam van de patiënt achter. De onderzoekers dringen erop aan dat de ziekenhuizen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie veel strikter zouden volgen.

In slechts 17 procent van de Vlaamse ziekenhuizen wordt de checklist voor veilige heelkunde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volledig opgevolgd bij operaties. De WHO ontwikkelde een checklist met 22 items om de aandacht op de kritieke fases tijdens een operatie te verhogen. "Door het strikt naleven van deze checklist kan de kans op complicaties na een operatie, waaronder ook overlijden van de patiënt, significant gereduceerd worden", aldus doctoraatsstudent Jochen Bergs in het persbericht van de Universiteit Hasselt.

Van de 36 ziekenhuizen die deelnamen aan de studie, zei 70 procent de volledige checklist te gebruiken. Na een analyse door experts bleek echter dat slechts zeventien procent van de ziekenhuizen alle WHO-items had opgenomen in hun checklist.

Achterblijvend materiaal

"De checklist bestaat uit drie groepen van items, met betrekking tot een fase van de operatie", aldus Bergs. "Ziekenhuizen bleken slechts een gedeelte van de bijhorende items in hun checklist op te nemen: van de stappen voordat de patiënt in slaap wordt gedaan (50 procent), voor het insnijden (25,7 procent) en voordat de patiënt de operatiezaal verlaat (37,1 procent)."

Onder andere blijkt dat in de helft van de ziekenhuizen de verbale telling van het gebruikte materiaal, voor de operatiewonde gedicht wordt, niet is opgenomen in de checklist. "Het achterblijven van materiaal zoals een kompres of een naald in het lichaam is nochtans geen onbelangrijke complicatie", zegt Bergs.

Belang

"Het bewijs over het nut van de checklist veilige heelkunde is sterk, maar een sluitend gebruik ervan blijkt niet vanzelfsprekend", aldus prof. dr. Dominique Vandijck, die het onderzoek leidde. "Ondanks de grote inzet van het ziekenhuispersoneel en de ontwikkelingen op vlak van behandelingen, moeten we blijven streven naar betere en veiligere zorg."