"Een vrouw heeft maar 1.300 calorieën nodig": feit of fabel?

thinkstock
"Een gemiddelde vrouw heeft maar 1.300 à 1.400 kilocalorieën nodig," betoogde fitgirl Fajah Lourens onlangs in het Nederlandse praatprogramma Jinek. "In de praktijk eten ze er 2.000, en daarom is iedereen te dik." Een straffe uitspraak, die de Nederlandse krant NRC dan ook even wilde factchecken bij het Voedingscentrum. Hoeveel calorieën heeft de doorsnee vrouw nu echt nodig?

Fajah Lourens is een Nederlandse actrice, die bij onze noorderburen gekend staat om haar boeken Killerbody en Killerbody 2. In het eerste boek belooft ze een slank lijf op 12 weken aan dames die wat kilo's willen verliezen, het tweede is een aanvulling met gezonde recepten. In de Nederlandse talkshow Jinek deed ze half januari de uitspraak dat de gemiddelde vrouw met 2.000 kilocalorieën per dag te veel binnen krijgt, en daardoor dik wordt. "Een gemiddelde vrouw heeft maar 1.300 à 1.400 kcal nodig," klonk het.

Toch even checken

Een controversiële stelling die stof deed opwaaien na de uitzending, waarop de Nederlandse krant NRC besloot om toch even na te gaan of die bewering wel klopt. Zij gingen hun licht opsteken bij het Voedingscentrum, dat wetenschappelijk onderzoek als basis gebruikt om conclusies te trekken. Het verdict? De dagelijkse gemiddelde energiebehoefte van vrouwen tussen 30 en 50 jaar oud met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd, ligt rond de 2.000 kcal. Voor jonge vrouwen tussen 14 à 18 jaar mogen dat er zo'n 2.200 zijn, vrouwen boven de 70 hebben voldoende met zo'n 1.600 kcal per dag. Een stuk hoger alleszins dan de 1.300 à 1.400 die Fajah vooropstelt.

Stabiel getal

Hoeveel calorieën je precies nodig hebt, hangt natuurlijk van een aantal factoren af. Om het gemiddelde te berekenen gaat het Voedingscentrum uit van een vrouw van 169 cm met een BMI van 22,5. Vrouwen die kleiner zijn en weinig bewegen hebben logischerwijze minder calorieën nodig, terwijl grote dames die fanatiek sporten wel wat meer kunnen consumeren. Toch is het gemiddelde van 2.000 kcal per dag al jaren een stabiel cijfer, voor vrouwen die een gezond gewicht hebben en dat zo willen houden.