"Door dit beestje kan ik vandaag niet lopen en tik ik dit artikel vanuit mijn bed"

Dankzij dit beestje, is mijn enkel nu flink gezwollen.
HLN / Twitter Dankzij dit beestje, is mijn enkel nu flink gezwollen.
De Blandford Fly is een klein, weinig indrukwekkend beestje. Zo'n kriebelmugje dat je nauwelijks zal opvallen. Maar let op: hij laat een enorm pijnlijke indruk achter.

We hadden gisteren op HLN.be al een lijstje met vervelende insectenbeten en wat je na zo'n beet moet doen. Ik wil er vandaag graag eentje aan toevoegen: de Blandford Fly. De reden dat ik vandaag niet kan lopen en dit stukje vanuit mijn bed tik.  
Toen ik afgelopen vrijdag in Zuid-Frankrijk werd gebeten door een Blandford Fly had ik nog nooit van het beestje gehoord. We ontmoeten elkaar tijdens het eten. In de avondzon at ik een verse moot zalm op tafel, terwijl onder tafel een kleine zwarte vlieg zich tegoed deed aan een feestmaal van fris bloed uit mijn enkel.

Ongemerkt
Je merkt het nauwelijks als een Blandford Fly je steekt. Sterker nog: de vlieg was al aan zijn vierde steek bezig toen ik iets voelde kriebelen op mijn onderbeen. Ik sloeg het beestje weg en schrok van het bloed op mijn been. Je verwacht niet dat zo'n klein beestje zoveel kan bijten.  

Een dag later begon het te jeuken. Het voelde nog het meest als een irritante muggenbult, maar dan vier keer en vlakbij elkaar. Ik smeerde er wat anti-insectenzalf op en dat leek te werken.

De pijn kwam pas twee dagen later. Maandagmiddag was mijn enkel rood, begon hij behoorlijk te zwellen en was de huid gevoelig als ik er op drukte. Een paar uur later stak de pijn zo dat ik nog nauwelijks op mijn voet kon staan. De zwelling was een grote bult geworden.  

Plaag
Ik googelde mijn symptomen en kwam op de Blandford Fly, een beestje dat zijn naam kreeg toen in de jaren '60 in het Engelse plaatsje Blandford zo'n 600 mensen het slachtoffer werden van een plaag van de bloedzuigende vliegen. Een plaag die vervolgens elke zomer zou terugkeren in het dorp. In Engeland is het beestje inmiddels alom bekend en gevreesd, en er is zelfs een speciaal biertje vernoemd naar de bloedzuigende vlieg.  

Chirurgie
Dinsdag kreeg ik zalf en antibiotica van de huisarts. Lopen kan ik nu, op woensdagochtend, nog steeds niet goed. Mijn voet is een grote rode klomp en ik heb last van lichte koorts, bekende verschijnselen na een Blandford-beet. Hoe lang de pijn aanhoudt verschilt per persoon. Bij sommigen verdwijnt de zwelling al na een dag, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij een chirurgische behandeling nodig was.  

De Blandford Fly heeft bloed nodig om zich te kunnen voortplanten. Daarmee heeft mijn eigen bloed er nu waarschijnlijk toe bijgedragen dat de rotvlieg straks allemaal nieuwe kleine rotvliegjes op aarde brengt in Zuid-Frankrijk. Op ongeveer een halve meter boven de grond zullen ze rondvliegen en speuren naar fris enkelbloed.  

Wees gewaarschuwd: volgens diverse bronnen is de vlieg inmiddels ook al in België gesignaleerd.

De opgezwollen voet van uw redacteur
HLN De opgezwollen voet van uw redacteur