'Dokter Google' vergist zich bij 2 op de 3 diagnoses

thinkstock
Gênant of lastig kwaaltje? Dan is 'dokter Google' snel geraadpleegd, en met een snelle zoeksessie denken we zelf de diagnose wel te kunnen stellen. Maar die virtuele dokter is nóg gevaarlijker dan gedacht: in twee op de drie gevallen vind je op internet een foute diagnose, zo stelt nieuw onderzoek. Laat die vaststelling van die ziekte of dat kwaaltje dus toch maar aan de professionals over.

Last van een gezondheidsprobleem? Ga dan toch maar gewoon naar de dokter, zo luidt de conclusie van een nieuwe kleinschalige studie. In een vergelijkend experiment werd aan dokters gevraagd om een diagnose te stellen op basis van een reeks symptomen en de medische historiek van een patiënt. Daarna werd diezelfde informatie ingevoerd in verschillende online "symptomencheckers", die op basis van gegevens die jij ingeeft een diagnose stellen. 

Conclusie: de dokters kwamen in 72% van de gevallen tot de juiste diagnose, terwijl de online symptomencheckers het maar 34% van de tijd bij het rechte eind hadden. Onder die online tools bevonden zich onder meer Web MD, de Amerikaanse Mayo Clinic en het Britse Isabel Symptom Checker. De dokters uit het experiment kregen de patiënten niet fysiek te zien, maar moesten hun conclusie enkel op basis van informatie trekken. 

De volgende keer dat je met een lastig of vervelend kwaaltje kampt, stap je dus beter maar meteen naar de dokter. Niet alleen omdat zij bekwamer zijn om de juiste diagnose te stellen, het voorkomt ook heel wat onnodige paniekaanvallen die je krijgt als je online vindt met welke soorten ziekten je eventueel te maken zou kunnen hebben.