"Dagelijks 90 minuten wandelen geeft borstkanker minder kans"

UNKNOWN
Vorig jaar al hebben wetenschappers aan de universiteit van Oxford ontdekt dat zwaarlijvigheid de hoofdoorzaak van borstkanker is bij oudere vrouwen. De boosdoener is het vetweefsel in de borst dat de groei van tumoren bevordert door het vrijmaken van hormonen. Een nieuw onderzoek stelt nu dat anderhalf uur wandelen de kans op borstkanker met 30 procent kan terugschroeven.

Aan de universiteit van North Carolina werd de levensstijl van meer dan 3.000 vrouwen tussen 20 en 98 vergeleken. Ongeveer de helft van alle dames is borstkankerpatiënt. Elke vrouw moest een overzicht schetsen van haar gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging (wandelen, joggen, fietsen) per week, inclusief huishoudelijke taken en haar gewicht.

Niet intensief
Dames die wekelijks tussen 10 en 19 uur actief zijn, blijken 30 procent minder risico te lopen op het ontwikkelen van borstkanker. Omgerekend komt dit uit op anderhalf uur tot twee uur per dag beweging. "Je moet geen marathonloper worden. Dé boodschap hier is dat het helemaal geen intensieve sportsessie hoeft te  zijn. Wandelen, huishoudelijke klusjes opknappen en fietsen zijn ideaal", aldus Lauren McCullough. De voordelen van deze lichaamsbeweging worden echter wel uitgeschakeld wanneer vrouwen verdikken. Meer vetweefsel, laat namelijk meer oestrogeen en testosteron los, die tumorgroei bevorderen.

Geminimaliseerd
Toch worden deze bevindingen sterk geminimaliseerd door andere experten. "Hoewel er steeds meer bewijzen komen dat vrouwen met een actieve levensstijl minder kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker, is het niet mogelijk te zeggen hoeveel beweging er precies nodig is om het risico ook effectief terug te schroeven", klinkt het. In plaats van alles effectief te registreren door metingen, hebben de onderzoekers voor deze studie vrouwen gevraagd zich te herinneren hoeveel ze bewogen en gemiddeld wogen sinds ze twintig waren. "De resultaten zijn statistisch onbetrouwbaar en misschien zelfs puur gebaseerd op toeval", besluit Sarah Wlliams van Cancer Research UK.