"Belgische kinderen bewegen veel te weinig"

thinkstock
Wereldwijd bengelt België achteraan als het aankomt op bewegen, tussen landen als China, Qatar en Chili. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag op basis van een rapport door de KU Leuven, UGent en het Wetenschappelijk Instituut van Volksgezondheid.

In het rapport wordt de situatie in 38 landen vergeleken. Met onze kleuters zit het wel snor. Zij bewegen makkelijk meer dan 180 minuten per dag. Maar naarmate ze opgroeien, doen ze dagelijks nog geen uur matige tot intensieve beweging. Slechts 6,5 procent van de zes- tot negenjarigen haalt de norm, bij tieners is dat nog slechts 2,4 procent.

Sportclub
Opvallend is dat de meisjes het gemiddelde naar beneden trekken. Het aantal van hen dat langer dan een uur per dag matig intensief beweegt, is zeven tot acht keer kleiner dan bij de jongens. "Ze zitten minder vaak in de sportclub en bewegen op de speelplaats ook minder", zegt bewegingsexpert Jan Seghers (KUL), een van de onderzoekers. "Jongens sporten vaak, meisjes babbelen liever."