"Aangepast werk nodig bij vruchtbaarheidsproblemen"

Thinkstock
Paren die graag kinderen willen, maar met vruchtbaarheidsproblemen kampen, zullen zondag met gemengde gevoelens moederdag tegemoet zien. Een psychologisch niet te onderschatten domper, zo vertelden experten vandaag in Hasselt. Ze pleiten voor een medische begeleiding van wensouders in de periode voor de conceptie, op bijvoorbeeld de werkvloer.

Zondag 11 mei staat in grote delen van de wereld in het teken van moederdag. Voor wensouders roept deze periode echter veel emoties op. Eén op de zes koppels ondervindt immers problemen om zwanger te raken. De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen ligt niet alleen bij de vrouw of man, maar hangt ook af van omgevingsfactoren. Momenteel is er een duidelijke regelgeving voor moederschapsbescherming bij zwangerschap, maar niet in de belangrijke periode voor de zwangerschap. Project Kinderwens Vlaanderen, Hogeschool PXL, enkele professoren en politici, willen dit thema naar aanleiding van moederdag in de aandacht brengen.

"Ons onderzoek heeft aangetoond dat de 3 maanden voor de bevruchting cruciaal zijn op diverse vlakken", zegt prof. Lode Godderis (KU Leuven/IDEWE). "Een ongezonde levensstijl, stress of contact met gevaarlijke stoffen zijn allemaal factoren die een negatieve invloed kunnen hebben. Vandaar dat we pleiten voor een wettelijk kader, dat bijvoorbeeld voorziet dat wensouders in de maanden voordat ze zwanger willen geraken, begeleid worden door een arbeidsgeneesheer die de problematiek kent. In overleg met de werkgever kan dan bijvoorbeeld worden beslist om tijdelijk aangepast werk te voorzien en de mogelijke negatieve impact vermindert."