"Aan de idioot die het nodig vond om tijdens het joggen te lachen met mijn gewicht..."

Facebook
Van treiterige opmerkingen over haar gewicht tot een sarcastische versie van Mika's wereldhit 'Big Girl (You Are Beautiful)': terwijl Lindsey Swift aan het joggen was, kreeg ze de volle laag van een voorbijrijdende chauffeur. De onbeleefderik had 'speciaal voor haar' afgeremd en hing uit het raam om zijn kwetsende woorden uit te braken.

"Ik ergerde me er wel aan, maar het viel in eerste instantie nog mee", aldus Lindsey uit het Britse Barnsley. "Hoe meer ik er echter begon over na te denken, hoe meer ik besefte hoe onbeschoft hij zich gedragen had. Waar denkt hij het recht vandaan te halen om kritiek te geven over de vorm van mijn lichaam? Hij kent me van haar noch pluimen."

En dus besloot Lindsey de handschoen op te nemen. "Een open brief aan de idioot die het blijkbaar oké vond om me gisteren tijdens het lopen belachelijk te maken", schreef ze op haar Facebookprofiel. "Die commentaar van jou was echt een staaltje van pure stand-upcomedy. Het klopt: ik ben inderdaad een stevige meid en ik ben inderdaad knap. Leuk dat je dat opgemerkt hebt. Maar tegen wie heb je nu verteld dat ik dik ben? Je hebt toch ogen in je kop? En de enige andere personen in de buurt waren ik en mijn vriend (die een eind verderop aan het lopen was; nvdr). Ik apprecieer je bezorgdheid, maar ik heb heus wel een spiegel. En mijn vriend heeft mijn vet lichaam ook al onder ogen gekregen. Vertel het niet verder, maar volgens mij ziet hij dat zelfs graag."

Lindsey Swift.

"Normaal gezien raken zulke dingen mijn koude kleren niet, idioten blijven nu eenmaal idioten. Maar ik begrijp nu wel dat zo'n opmerkingen iemand met minder zelfvertrouwen kunnen kraken. Misschien wil hij of zij dan helemaal niet meer joggen, en dat zou jammer zijn. Iedereen moet ergens beginnen. Laat me één ding heel duidelijk maken: ik schaam me niet voor mijn lichaam. Ik heb er nog nooit iets door moeten opgeven. Jij kan wel uit het raampje van je witte 'babecamionette' hangen, maar intussen heeft mijn vet lichaam dingen gedaan waar jij alleen maar kan van dromen."

"Mijn dikke torso heeft in kristalhelder water in Thailand gezwommen, een plek die jij allicht enkel kent van tv. Het heeft in landen gewoond die jij niet eens wil bezoeken en deel uitgemaakt van culturen die jij door je bekrompenheid niet kan appreciëren. Mijn dikke benen hebben me meermaals naar de top van een berg gebracht. Mijn vet verstand spreekt talen waar jij niet eens het nut van inziet. Vandaar dat je je tijd verdoet met uit het raam hangen, je hebt toch niets beters te doen."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Recent heb ik de beslissing genomen om iets aan mijn conditie te doen. Niet omdat ik mijn lichaam mooier wil maken voor jou, wel omdat het me leuk en gezond lijkt. Mijn doel is om tien kilometer aan een stuk te lopen en dat zal me lukken ook. Ik ben inmiddels zes kilo afgevallen en kan een heleboel doen wat vroeger niet meer lukte. Dat iemand me probeert te ontmoedigen terwijl ik me in het zweet werk, daar kan ik niet bij. Sorry als ik verkeerde veronderstellingen maak, maar ik baseer me op je daden. Ging ik te traag? Kan zijn, ik zat stikkapot. Maar als mijn dikke bewegende kont jouw dag verpest, probeer in het vervolg je ogen dicht te houden als je voorbijrijdt. En knal tegen een lantaarnpaal."

"Grapje natuurlijk, maar eigenlijk heb ik medelijden met jou. Je gedrag is niet normaal en goede manieren heb je al helemaal niet. Maar het belangrijkste is dat ik je vergeef. Nu maar hopen dat je niemand anders met een doel in zijn/haar leven afschrikt. Dat is in mijn geval alleszins niet gelukt. Laat je verstand ademen vooraleer je je mond opendoet."

Facebook

Lindsey wordt nu zowat bedolven onder de positieve reacties. "Ik krijg van mensen over de hele wereld te horen dat ze iets gelijkaardigs meegemaakt hebben. En ze zeggen allemaal dat ze het zich in het vervolg niet meer gaan aantrekken. Fantastisch, toch?"

"Een vriendin werd ook eens zwaar op de korrel genomen door jonge gasten in een auto. Ze was daar zo ondersteboven van dat ze rechtsomkeer gemaakt heeft en naar huis gegaan is. Het feit dat ik nu te veel weeg, is maar zo'n klein deeltje van mezelf. Als door deze Facebookpost één persoon de kracht vindt om negatieve commentaren van zich af te schudden, ben ik al gelukkig."