“9 uur slapen per nacht is even slecht voor je geheugen als 5 uur”

Getty Images
Te weinig slapen is slecht voor lichaam en geest, dat weet iedereen wel. Uit een recente grootschalige studie van  University College in Londen (UCL) blijkt echter dat te veel slaap net zo ongezond is. De onderzoekers stellen zelfs dat 9 uur slaap een even negatieve impact heeft op je geheugen als 5 uur slaap. 

Ze kwamen tot die opvallende conclusie nadat ze een spelletje memory gespeeld hadden met 400.000 proefpersonen. Ze moesten 6 omgekeerde paren kunnen aanwijzen die ze daarvoor hadden zien liggen toen de kaartjes nog omgedraaid lagen. Gemiddeld scoorden de deelnemers die de nacht ervoor 7 uur hadden geslapen het best. De proefpersonen die 9 uur hadden geslapen, presteerden net zo slecht als zij die 5 uur onder de wol hadden gelegen. 

De onderzoekers verklaren hun resultaat door te stellen dat langer slapen tot een slechtere slaapkwaliteit leidt, waardoor sommige delen van de hersenen minder goed met elkaar kunnen communiceren. Dat zorgt voor tal van cognitieve stoornissen, aldus dokter en co-auteur van de studie Victoria Garfield. “Het is niet nieuw dat te weinig slapen een negatieve impact heeft op je geheugen, maar deze nieuwe conclusie is toch vrij verrassend.”

Meer risico om te overlijden

Toch is dit lang niet het eerste onderzoek dat stelt dat te veel slaap slecht is voor de gezondheid. Zo bleek uit een studie, die in 2010 in het vakblad Sleep verscheen, dat kortslapers meer risico lopen om te overlijden dan wie 7 à 8 uur per nacht slaapt. Maar voor langslapers bleek het risico zelfs nog groter, luidde hun conclusie toen. Hoewel dat aan andere factoren te wijten kan zijn - langslapers zijn mogelijk vatbaarder voor een depressie - lijkt een langere nachtrust alleszins niet veel voordelen te bieden.

Finse wetenschappers stelden in 2014 dan weer vast dat te veel slaap een groeiend probleem is in onze moderne maatschappij. Hun onderzoek bij 3.760 mannen en vrouwen tussen 30 en 64 jaar, eveneens verschenen in Sleep, toonde aan dat te lang slapen dezelfde effecten heeft op je lichaam als slapeloosheid.

Wanneer je te lang in bed blijft liggen, zou je lichaam vatbaarder zijn voor infecties en zul je ook sneller ziek worden, zeiden de onderzoekers. Ze stelden dat je je lichaam in gevaar brengt wanneer je minder dan 6 of meer dan 9 uur per nacht slaapt.

Een onderzoeksteam uit Korea bestudeerde de slaapgewoonten van 650 vrouwen die ivf ondergingen in 2013. Ze ontdekten dat wie tussen 7 en 8 uur sliep, meer kans had om zwanger te raken dan wie 9 tot 11 uur per nacht haalde. Er werd niet dieper ingegaan op de oorzaak daarvan, maar het is wel geweten dat slaapgewoonten invloed hebben op de productie van hormonen en de menstruatiecyclus.

Uitslapen

Even voor de duidelijkheid, met te veel slaap bedoelen we niet een keer uitslapen in het weekend of wanneer je ziek bent. Al raden experts ook dat af. “Alle feestjes op vrijdag- en zaterdagavond ten spijt, het verschil tussen het tijdstip waarop je opstaat bedraagt dagelijks bij voorkeur maximaal een uur. Anders raakt je slaap-waakritme mogelijk uit balans”, vertelt Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen. “Tevens bestaat er zoiets als slaapdruk. Hoe langer je wakker bent, hoe groter de behoefte wordt om te slapen. Dat is meteen de reden waarom uitslapen tot ’s middags je vaak suffer in plaats van fitter maakt: je biologische klok raakt er immers van in de war.”

Hoeveel moet je dan best wél slapen?

De slaapbehoefte verschilt per persoon en is afhankelijk van diverse factoren. De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Bouduin

  Altijd al geweten. Zo is te weinig drinken even slecht als te veel drinken. Maar alle gekheid daargelaten: gezondheid heeft ongelooflijk veel te maken met gematigdheid. Extremen zijn zowel voor lichaam/geest als maatschappij schadelijk...

 • Hilde Peeters

  Flexibele uren en 7 a 9 slapen dat is al even geleden lichaam is ondertussen gewoon aan korte nachten dus vrije dag ook vroeg op.

 • Catherine MISTIAEN

  Frequenter kortere slaap (2x 6 uren is beter dan 1x 12 uren). Slaapverlof op het werk als basisrecht, net zoals lunchpauze en wc-bezoek.

 • Eric De landtsheer

  het meeste is ook niet de moeite waard om te herinneren

 • Gino Denil

  In deze flexibele samenleving waarin de druk steeds groter wordt. Iedereen later gaat slapen dan onze voorouders en er 's morgens vroeger uit moet door het fileprobleem. Daarin is te lang slapen echt wel aan de orde.