‘Farm-to-face’-producten of hervulbare flesjes: zo maak je je beautycase duurzamer in 3 eenvoudige stappen
Duurzaam willen we allemaal zijn. Al is het maar een beetje. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo simpel. Niet alleen in onze keuken of in onze kledingkast willen we er aandacht aan besteden, ook in de badkamer is het tijd om hand in eigen douche te steken. Daarom een (f)lesje ecologie: drie manieren om groener te zijn in de badkamer, en een overzicht van de merken die goed bezig zijn.
Wat is groen en staat in de badkamer? Simpel: het gemiddelde beautyproduct. Want aan de vooravond van 2022 heeft quasi ieder cosmeticamerk een duurzaamheidsplan in de pijplijn. Ze moeten wel, nu de Europese Unie met de European Green Deal komt: een ambitieus plan om tegen 2050 volledig te stoppen met het produceren van broeikasgassen. En zo geschiedde.
Een kleine bloemlezing van hoe grote bedrijven groener proberen te worden
• Beiersdorf – moederbedrijf van o.a. Nivea en Eucerin – lanceerde ‘Care Beyond Skin’, met als grootste doel om tegen 2030 volledig klimaatneutraal door het leven te gaan.
• Estée Lauder kwam met het ‘Green Score Program’, een manier om alle ingrediënten en formules te beoordelen op basis van hun ecologische impact.
• L’Oréal onthulde het duurzaamheidsproject ‘L’Oréal for the Future’, een programma vol maatregelen met betrekking tot klimaat, waterbesparing en biodiversiteit met als deadline 2030.
• Dior zweert bij regeneratieve landbouw (een productiemethode die de natuurlijke hulpbronnen versterkt in plaats van uitput) als hervulbare lipsticks.
• L’Occitane, MAC en Lush dachten elk een eigen inzamel- en recyclageprogramma.
• Unilever (Dove, Love Beauty and Planet) en P&G (Pantene, Head & Shoulders) plannen hun hoeveelheid plastic te halveren.
• Verzorgingsmerk Korres werkt samen met lokale boeren, uit sociale overtuiging, maar ook om hun CO2-uitstoot te beperken.
En dat is slechts het topje van de ijsberg, want er zijn nog tal van andere merken die een groene vinger in de ecologische pap hebben.
Al mogen we vooral niet vergeten dat ons ook een belangrijke taak rest. De cosmetica-industrie mag dan wel haar best doen, zelf hebben we minstens even veel invloed. Neem nu shampoo. Wie zo’n vaste shampoo bar gebruikt maar daarnaast een halfuur van een hete waterstraal geniet, ziet al die goede voornemens zo mee het afvoerputje in vloeien. Hoog tijd om hand in eigen douche te steken, dus. Dit zijn alvast enkele manieren waarop jij het verschil kan maken.
1. Skip plastic
Verpakkingen zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic afval op onze planeet, en daar heeft de beauty-industrie met al haar potjes en tubes een belangrijk aandeel in. Al is het ene plastic het andere niet. Skippen als je kan: virgin plastic. Deze soort wordt nieuw gemaakt (van olie of gas) en dat is – met de 8 miljard ton aan plastic die vandaag de dag al in omloop is – op z’n minst overbodig te noemen. Kies dus voor gerecycleerd plastic, idealiter in grote familieformaten. Beter nog: ga volledig plasticvrij met formules in vaste vorm. Nieuw en Belgisch is MŌRO Essentials: de ingrediënten krijg je in poedervorm, vervolgens meng je ze zelf met water in een fles die je kan blijven gebruiken. Zo reduceer je niet alleen het plastic tot een minimum, maar ook het transport.
2. Ga hervulbaar of recycleerbaar
Een groot probleem van de cosmeticabranche is dat een product slechts een beperkte periode doorbrengt in je handtas of badkamer voor het weer in de vuilnisbak belandt. De oplossing? Een flesje voor het leven in plaats van een flesje voor even. Dat gaat van hervulbare verpakkingen tot recyclagepunten waarbij je de oude verpakking in de winkel kan inwisselen. Jij koopt een nieuw product aan een verminderde prijs (of krijgt vanaf een aantal lege verpakkingen een product gratis), het merk kan de oude verpakking vervolgens netjes recycleren. Win-win.
3. Kies farm-to-face of circulair
Analoog aan de ‘farm-to-table’-trend ontstond ‘farm-to- face’: steeds meer beautymerken oogsten zelf de planten die ze gebruiken. Nichemerken Tata Harper en Jurlique hebben bijvoorbeeld hun eigen boerderijen. Grote huizen als Yves Rocher en Clarins bezitten enorme domeinen in Frankrijk waar ze alles zelf telen. Die laatste doen dat trouwens bewust volledig met de hand (enfin, paard en kar), zodat tractors en andere voertuigen de zuivere lucht niet vervuilen.
Een circulair systeem is dan weer uniek omdat reststoffen volledig opnieuw worden ingezet, zodat er niets verloren gaat. Dat kunnen restjes zijn uit de andere industrieën (denk: koffiegruis of houtschaafsel) die een tweede leven krijgen in onze badkamer, of misvormde groentes en fruit die niet geschikt zijn voor verkoop en anders meteen op de afvalberg zouden belanden. En er is meer: kappersmerk Wella helpt salons om hun afval te sorteren en te hergebruiken. Aluminiumfolie kan je bijvoorbeeld tot in de eeuwigheid recycleren, terwijl afgeknipte haarplukjes een nieuwe bestemming krijgen als tuincompost.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Last van slapeloze nachten? Nachttekenen zou helpen. Slaapexperte: “Maar niet elke tekening is geschikt”
Last van slapeloze nachten? Je bent absoluut niet de enige. Al is er wel een handig trucje dat je de slaap snel weer helpt vatten: nachttekenen. Slaapexperte Annelies Smolders legt uit wat het is en waarom het kan helpen tegen slapeloosheid (ook bij kinderen), zolang je het maar juist doet. -
PREMIUM
Beautyredactrice Sophie vergelijkt dure en goedkope lippenbalsems: “Manlief vindt de geur niet te harden”
Elke maand gaat beautyredactrice Sophie op zoek naar het beste product in zijn categorie. Deze maand? Lippenbalsem. Want ook in de zomer is die onmisbaar als je geen uitgedroogde lippen wil. Sophie test vier budgetvriendelijke balsems, vier lippenbalsems uit de middenklasse en vier creaties van luxemerken. Werkt de Honey Lip Care van Apavita voor 4,90 euro even goed als de Addict Lip Glow van Dior voor 37,50 euro? “Het is even schrikken als je het tinnen potje openschroeft: de lippenbalsem is lavendelpaars met glitter.” -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
OPROEP. NINA zoekt draagmoeders
Paris Hilton (41) maakt bekend dat ze voor het eerst mama is geworden. Via draagmoederschap. Maar zij is bijlange niet de enige beroemdheid die een gezin start met de broodnodige hulp van zo’n draagmoeder. En ook buiten Hollywood zijn er vrouwen die hun buik ter beschikking stellen. NINA zoekt vrouwen die hierover willen vertellen. -
PREMIUM
Pieker je (te) veel? Therapeut deelt stappenplan om ermee te stoppen: “Je kan jezelf trainen”
Piekeren doen we allemaal. En daar kan je komaf mee maken. Radiostem Maite Goossens en gedragstherapeut Wilfried Van Craen maakten er een podcast over en delen hun ultieme tips. “Té veel in je hoofd zitten heeft nadelen. Je geniet minder van het leven en bent onaangenaam gezelschap.” -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Spaargids.be
Hoogste rente op de markt: Izola Bank trekt vergoedingen voor spaar- en termijnrekeningen op
Mooi nieuws voor spaarders: Izola Bank trekt de rente op haar Saver-spaarrekening op. Ook de vergoeding op termijnrekeningen tot drie jaar gaat er de hoogte in. Spaargids.be zet de cijfers op een rij.