Zweden zet kersverse vaders verplicht drie maanden thuis

THINKSTOCK
De Zweedse regering heeft een wetsvoorstel ingediend, waarbij het betaald ouderschapsverlof van vaders opgetrokken wordt van twee maanden naar drie. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Ouders krijgen nu al de mogelijkheid om zestien maanden ouderschapsverlof op te nemen voordat hun kind acht wordt. De ouders kunnen die zestien maanden onderling verdelen, maar tot nu toe werden twee maanden speciaal voor vaders gereserveerd.

In het nieuwe voorstel moeten zowel moeders als vaders minimaal drie maanden opnemen. Zoniet verliezen ze die maanden, wat betekent dat moeders de maanden die speciaal gereserveerd zijn voor vaders niet kunnen opnemen.

Met de nieuwe maatregel wil Zweden de gendergelijkheid in het land doen toenemen. Bij tachtig procent van de gezinnen werken de twee ouders, maar slechts 40 procent van de vrouwen werkt fulltime, in vergelijking met 75 procent van de mannen. Ouderschapsverlof is erg populair bij Zweedse vaders. Bijna 90 procent neemt zijn ouderschapverlof op, zo schrijft The Economist. Sinds mannen meer verantwoordelijkheid nemen bij de opvoeding, neemt het inkomen van vrouwen toe.

In België bedraagt het ouderschapsverlof per ouder vier maanden, op te nemen voor de twaalfde verjaardag van uw kind.