Zoveel kost het grootbrengen van een kind minimaal

Vrouwen krijgen in België gemiddeld 1,7 kinderen. Volgens de rekenwonders van de Gezinsbond kost elk kind gemiddeld minstens 492,15 euro per maand.
Getty Images/iStockphoto Vrouwen krijgen in België gemiddeld 1,7 kinderen. Volgens de rekenwonders van de Gezinsbond kost elk kind gemiddeld minstens 492,15 euro per maand.
Een kind kost gemiddeld minstens 492,15 euro per maand in ons land. Hoeveel geef jij uit aan je kinderen? Wat is jouw gezinssamenstelling, en ben je gelukkig? Dag Allemaal en Infino zijn benieuwd hoe ouders van tegenwoordig leven, werken en genieten. Ook jouw stem horen we graag!

Vrouwen krijgen in België gemiddeld 1,7 kinderen. Volgens de rekenwonders van de Gezinsbond kost elk kind gemiddeld 492, 15 euro per maand. Daar zitten de kosten voor kinderopvang en onderwijs niet bij in. Het gemiddelde is een puur theoretisch bedrag: de werkelijke kosten van een kind verschillen sterk afhankelijk van de leeftijd. Een kindje tot 5 jaar kost gemiddeld minstens zo’n 336 euro per maand, terwijl thuiswonende kinderen van 18-24 jaar al minstens 640 euro kosten. Die bedragen baseert de Gezinsbond op gezinnen met een minimuminkomen (2.266,80 euro per maand). Mensen die meer verdienen, geven ook meer geld uit aan hun kinderen. En zijn er meer kinderen in een gezin, dan geven ouders aan elk kind weer minder uit. Het gezinsbudget is immers maar zo groot als het is. Herkenbaar?

NEEM DEEL: wat is de impact van het ouderschap op jouw financiële situatie? GEEF ONS JOUW MENING: neem deel aan de anonieme enquête.

Sowieso heeft het krijgen van kinderen invloed op de gezinsuitgaven. Gezinnen met kinderen geven meer uit aan voedsel, kleding, woning, transport en gezondheid dan gezinnen zonder kinderen. En dan zijn de kosten voor kinderopvang en school nog niet eens aan de orde gekomen. Kinderopvang kost een gemiddeld gezin algauw 500 euro per maand. De basisschool kost 36 euro, het middelbaar tot 117 euro per maand. En gaan ze studeren, dan mag je pas echt diep in de buidel tasten!

Geef ons jouw mening

Dag Allemaal en Infino – de kinderbijslag van Acerta en Securex – zijn benieuwd hoe dit allemaal bij jou thuis zit. Wat vind jij belangrijk voor jou en je kinderen? We vragen je graag het hemd van het lijf in onze enquête over modern ouderschap! Wat is jouw gezinsinkomen? Hoeveel kinderen heb je? Is jouw gezin compleet? Welke waarden geef je je kinderen mee? Waar maak je je zorgen over? Hoe zie je de toekomst voor je?

Om dat te achterhalen, hebben we jouw mening nodig. Wat vind jij belangrijk als het gaat over je gezin? Doe mee aan onze enquête! De resultaten van onze rondvraag lees je in september bij Dag Allemaal en op hln.be.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Roggeman

  Heb nog nooit grotere onzin gelezen! Een kind kost gemiddeld € 492 per maand excl. Onderwijs en opvang! Met zo een bedragen kan ik best geloven dat steeds meer mensen met kinderen in armoede leven! Zou graag die berekening eens zien! Heb zelf een tweeling maar aan dat bedrag kom ik niet en onze kinderen komen niks te kort!

 • Peeters Freddy

  Mijn mening is dat ieder huis zijn kinderen groot brengt zoals ze kunnen, leef naargelang het inkomen.

 • Frans Dedokker

  Kindergeld gewoon afschaffen!

 • Ghislaine Knaepen

  Kinderen is tot einde middelbaar onderwijs, daarna is het hun mede-verantwoordelijkeid en met HUN BIJDRAGE door een studentenjob, flexyjob, deeltijds werk, ... = eigen motivatie !! De maatschappij pampert de jongeren teveel en telsng !!!

 • Christine Laevers

  Hoeveel een kind per maand kost ? Dat hangt af van het consumptiegedrag van de ouders. De kinderen nemen dat namelijk over.