Zomer zonder zorgen: zo ga je om met tabletdiscussies

Getty Images
De zomervakantie is in volle gang. Eindelijk tijd om te genieten van langverwachte qualitytime. Maar wat als ruzies, verveling of teleurstelling ook tijdens een welverdiende vakantie de kop opsteken? Deze week vertellen experts An Coetsiers en Roxanne Chorkawa hoe je met zo’n euvel omgaat. Vandaag: tabletdiscussies. 

“Van vakanties verwachten we enorm veel”, zegt An Coetsiers, kinderpsychologe en gedragstherapeut bij De Praatdoos. “We moeten plezier maken, samen leuke dingen ondernemen ... Maar die torenhoge verwachtingen bieden gen garantie op succes. Moeilijke emoties horen bij het leven. En dat is op vakantie niet anders.” 

Terwijl heel wat gezinnen tijdens het schooljaar duidelijke afspraken hebben over gamen, vallen die grenzen tijdens de schoolvakantie sneller weg. Tot grote frustratie van veel ouders, want die zijn vaak niet zo enthousiast over de vele game-uurtjes. “Duidelijke afspraken blijven ook tijdens de zomermaanden belangrijk”, zegt de kinderpsychologe. “Neem de gametijd op in je vakantieplanning, maar wees realistisch! Heb je geen tijd om met je kinderen bezig te zijn en kunnen ze die vrije tijd maar moeilijk zelf invullen? Dan heeft een regel als ‘één uur per dag op de tablet’ wellicht weinig kans van slagen. Wees eerlijk met jezelf. De kans is groot dat je wat flexibeler zal moeten zijn.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Vangeel

    . De gametijd van je kroost aanpassen aan je eigen schermgebruik

  • Guido De Deken

    Kinderen kunnen hun vrije tijd moeilijk zelf invullen en geef ze dus maar een tablet, staat in het artikel. Als wij ons vroeger in de vakantie verveelden dan werden we door ons moeder aan het werk gezet, boodschappen doen met een briefje, mee helpen kuizen of wassen, tuin onderhouden. Ge moogt gerust zijn dat we de volgende dag de woorden, we vervelen ons, niet meer durfde uitspreken.