Zo maak je zelf je wasmachine schoon in 5 stappen

woman smiling cheerfully through a washing machine door
Getty Images/iStockphoto woman smiling cheerfully through a washing machine door
Hoewel we een wasmachine gebruiken om kleren proper te maken, is de kans groot dat je de wasmachine zelf nog nooit schoon hebt gemaakt. Dat verkort niet alleen de levensduur van het toestel, maar de overgebleven wasmiddelresten zijn ook nefast voor de kleren die je erin stopt. 4 zaterdagen op rij delen we tips uit de Schoonmaakkalender van Uitgeverij Snor. Vandaag leggen we uit hoe je in 5 stappen tot een propere wasmachine komt.

1. Pak een prop keukenpapier en maak hiermee de rubberen rand (manchetrand) van de wasmachine goed schoon. De grijzige aanslag die je ziet, is wat mensen ‘vetluis’ noemen. Geen beestje dus, maar een verzamelnaam voor stoffen (haren, huidschilfers en lichaamsvetten). Vetluis ontstaat vooral wanneer je vaak op lage temperaturen wast en/of te veel wasmiddel gebruikt.

2. Haal het zeepbakje uit je wasmachine en borstel het schoon. Spoel het bakje daarna goed af en laat drogen. Stop het nog niet terug, want…

3. … eerst maak je nog de ruimte schoon waar normaal gezien het zeepbakje zit. Zet daarna het schone zeepbakje terug.

4. Om vuil, vet en kalk op te lossen, kun je een flinke scheut natuurazijn of halve kop soda in de lege trommel doen en een programma voor hoge temperaturen draaien. Je kunt ook een vaatwastablet in de wasmachine doen en ‘m laten draaien. Daarna is het wasmachine weer heerlijk fris.

5. Nu kun je de buitenkant van je machine en wasmachineruimte schoonmaken.

Benieuwd naar meer tips zoals deze? In de Schoonmaakkalender vind je talloze handige schema’s en supersnelle schoonmaakmethodes om je huis in een vloek en een zucht proper te maken. De Schoonmaakkalender is uitgebracht bij Uitgeverij Snor, kost € 14,99 en is onder andere hier en hier te koop.

Uitgeverij Snor2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • yves de munter

    Selecteer het programma "machine reinigen" (miele)

  • Noël Claes

    Of koop een Samsung wasmachine, die zich na 10 wasbeurten zelf reinigt, een lege trommel, zonder product en een programma bij 70 graden en 1 uur 44 minuten duurt, dan zie je wat er voor waspoeder nog in je wasmachine zit. Dan is hij zo gereinigd. P.S. vergeet de filter niet te reinigen.