Zo kun je dode planten weer tot leven wekken

Foto ter illustratie.
Foto door Scott Webb via Unsplash Foto ter illustratie.
Gooi jij je planten meteen weg als je ziet dat alle blaadjes eraf zijn gevallen, of wanneer de takken er uitgedroogd en slap bij hangen? Niet doen! Het Nederlandse Plantenasiel Haarlem geeft enkele tips over hoe je bijna dode planten weer laat opbloeien. 

Marije Franken en Naomi de Bruijne van Plantenasiel Haarlem krijgen wekelijks meerdere planten binnen die er op het eerste gezicht dood uitzien, maar die van binnen nog wel wat leven in zich hebben. Zij weten (in 24 van de 25 gevallen) precies wat ze moeten doen om een plant weer op te lappen, en laten zien hoe ze dat hebben aangepakt.

Ficus bonsai

Dit is een typisch voorbeeld van een plant die bijna het loodje heeft gelegd omdat deze ‘iets te goed’ werd verzorgd. Met andere woorden: te veel water, één van de meest gemaakte fouten bij het verzorgen van een kamerplant. 

De ficus bonsai had te veel water gekregen.
Plantenasiel Haarlem De ficus bonsai had te veel water gekregen.

“We hebben deze plant verpot en nieuwe, droge aarde gegeven. Daarna hebben we ‘m op een tochtvrije plek gezet. Dat is bij ficussen erg belangrijk, omdat deze bij de minste of geringste tocht hun bladeren laten vallen. We hebben hem op een lichte plek gezet en in een mum van tijd kwamen er nieuwe blaadjes aan. Tussen de twee foto’s zit ongeveer zes maanden verschil.”

Hatiora salicornioides (ook wel koraalcactus)

Deze plant kwam in april 2018 binnen op de ‘ziekenboeg’ en had nog maar weinig bladeren over. “Bij deze plant lag het probleem aan het gebrek aan licht en water. Hoewel de (bij)naam van de plant anders doet vermoeden, heeft deze plant regelmatig water nodig, in tegenstelling tot andere cactussen.”

Hatiora salicornioides (ook wel koraalcactus).
Plantenasiel Haarlem Hatiora salicornioides (ook wel koraalcactus).

Hij komt namelijk oorspronkelijk uit een tropisch klimaat. “We hebben de plant op de allerlichtste plek gezet die we hadden in het asiel en gaven hem wekelijks water. Na een paar maanden zag de plant er weer als nieuw uit. Nu, ruim een jaar later, heeft hij ons beloond met mooie, kleine gele bloemetjes.”

Jatropha podagrica

Dit is een bijzondere plant, een die je niet elke dag ziet. “Toen we deze plant binnenkregen had hij helemaal geen blaadjes, ook niet eens het beetje groen dat je op de linkerfoto ziet.”

De jatropha podagrica slaat water op in z'n bolvormige stam.
Plantenasiel Haarlem De jatropha podagrica slaat water op in z'n bolvormige stam.

“We hebben de plant op een rustige, medium-lichte plek gezet en geen water gegeven. Het duurde een paar weken tot de eerste blaadjes verschenen, maar toen ze eenmaal kwamen werd het een prachtplant. Er zit slechts anderhalve maand tussen de twee foto’s. De plant slaat het water op in de stam, dus hij hoeft niet veel water te krijgen. Vandaar de bolle vorm.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ludo Wouters

    Ooit eens gehoord dat "de pil" ook zeer goed is om verzwakte planten er weer bovenop te helpen. Wel de pil vermalen hé

  • Uli Bernard

    Kapotte plant gewoon kortwieken en ze krijgt overal weer blaadjes. Dood is echter dood.

  • Christian Deckers

    Mooi dat er eens aandacht gegeven wordt aan zo iets simpel en leuk, maar wel een 100% idiote titel: iets wat dood is, kun je niet levend maken. Als dat wel kan, was het namelijk niet dood.