Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo kies je de juiste kleur voor elke kamer, volgens experts

thinkstock
Van plan om de muren van je slaapkamer nog eens van een nieuw likje verf te voorzien? Nog voor je die verfborstel vastneemt, komt dan de moeilijkste klus: de kleur kiezen. Gelukkig kan Sally Augustin een handje helpen, want ze weet alles af van hoe kleuren een invloed hebben op ons gemoed. Zij legt uit waarom je beter geen paars kiest in de slaapkamer, en waarom blauw voor de keuken wel een goed idee is.

Sally Augustin is naast psychologe ook directeur van het bedrijf Design with Science, dat mensen tips geeft voor het inrichting van hun woonst. Ze kent ook alles van kleuren en hoe die je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Niet onbelangrijk als je in de slaapkamer vooral tot rust wil komen, terwijl een bureauruimte net voor concentratie moet zorgen. Dit zijn haar tips voor de belangrijkste kamers in jouw huis.

Slaapkamer: zacht blauw

Blauw is een kleur die we universeel associëren met kalmte en rust, wat evolutionair gezien te maken kan hebben met een blauwe hemel of wateroppervlakken. Studies hebben al aangetoond dat je slaapkamer blauw schilderen je nachtrust ten goede kan koen. Kies eerder voor een lichte, heldere blauwe kleur in plaats van diepblauwe tinten.

Vermijd: paars. De kleur mag dan wel aanleunen bij blauw, voor een verkwikkende nachtrust is het geen goede keuze.

Pinterest

Bureau: grijs-groen

Groen wordt in verband gebracht met creatief denken en bereidt je mentaal voor om in actie te schieten. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat groen aan de natuur doet denken, waardoor je je hoofd leeg kan maken. Kies opnieuw voor zachtgroene tinten, eventueel grijs-groen, omdat je ook niet overgestimuleerd wil worden.

Vermijd: rood. Herinner jij je die grote rode cirkels die leerkrachten maakten op je toetsen op school? Geloof het of niet, we nemen die associatie onbewust mee naar het volwassen leven. Augustin zegt dat rode kleuren ervoor kunnen zorgen dat we minder presteren.

Pinterest

Keuken: oranjerood of kobaltblauw

Voor de keuken ligt het iets genuanceerder, want het hangt er vanaf welk effect je wil. Warme, verzadigde tinten zoals rood en orange wekken eetlust op. Maar als je net wat minder probeert te eten, dan heeft blauw het tegenovergestelde effect. In elk geval zijn opvallende, verzadigde kleuren in de keuken wel oké. Een vleugje energie in de keuken is welkom als je ontbijt moet maken op maandagochtend.

Vermijd: geel- of groentinten. Vreemd genoeg is geel wereldwijd de meest gehate kleur, maar wordt ze wel vaak in keukens gebruikt. Combineer je geel met groentinten, dan roept het de associatie met misselijkheid op - wat je absoluut wil vermijden in de keuken.

Pinterest

Badkamer: lichtroze

Wit wordt geassocieerd met schoonheid en puurheid, maar het kan een kamer ook net iets te strak maken. Roze daarentegen is het meest flatterend voor elk huidtype, en kan je zelfs het gevoel geven dat je het net iets warmer hebt als je uit de douche stapt. Kies voor subtiel zachtroze, wat ook nog een moderne look geeft. 

Vermijd: felle neonkleuren. Badkamers zijn meestal klein, waardoor je bij felle, opvallende kleurtjes het risico hebt je "gevangen" te voelen.

Pinterest

Woonkamer: warme zandkleuren

De woonkamer is een multifunctionele plek waar je zowel een boek leest als met vrienden bijpraat. De kunst is daarom om het midden te vinden tussen kleuren die energie geven, maar tegelijkertijd rustgevend zijn. Warme tinten zoals zandkleur, lichtbeige of gebroken wit zijn daarom goed om het gezellig te houden.

Vermijd: te donkere of opvallende kleuren. Een uitgesproken kleur kan te veel drama aan je woonkamer geven, terwijl donkere kleuren dan weer wat aanvallend ogen. Wil je toch een donkere of opvallende kleur, concentreer je dan op één muur, en hou de rest wel neutraal.

Pinterest1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    Altijd leuk om te lezen...volgens experts. Wat is dat, een expert? Is smaak niet relatief? De ene vindt het mooi, de ander niet. Al moet ik zeggen dat ik de decoratie en inrichting op de foto's wel kan appreciëren. Maar me laten leiden door een "expert"? Nooit!

Meld een bug