Zo hoef jij je geen zorgen te maken over bedwantsen

Thinkstock
Verontrustend nieuws: de bedwants is aan een Europese opmars bezig. De kleine, roodbruine insecten - die venijnig bijten - zijn steeds vaker in onze hotels en zelfs onze eigen slaapkamers te vinden. De vervelende diertjes kunnen zich jarenlang verstoppen in alle kieren en spleten, en zijn bijzonder moeilijk weg te krijgen. Met deze tips hoef jij je er echter geen zorgen over te maken.

Preventie is belangrijk: neem bedwantsen niet mee als souvenier

Een beet van een bedwants is iets dat je te allen tijde wil vermijden: de rode plekken kunnen wekenlang jeuken en sommige mensen reageren er zelfs allergisch op. Als de bultjes opengekrabt worden, zit je met een heleboel wondjes.

De beestjes weer je dus maar beter uit je slaapkamer, en preventie begint over het algemeen op reis. Voor je het weet komen ze in je kledij of koffer terecht en neem je ze zo mee naar je eigen huis. Bedwantsen maken daarbij geen onderscheid tussen een jeugdherberg en het Hilton, dus voorzichtigheid is altijd geboden. Met de onderstaande tips heb jij er echter weinig last van:

- Controleer op hotel meteen de bedden, vooral onder de matras. Zijn er bruinzwarte puntjes op de lakens, rond de plinten of rondom de stopcontacten/schilderijen? Dan kunnen de insecten aanwezig zijn.

- Zet je koffer op de bankjes die daarvoor aanwezig zijn. Zet ze nooit op de grond. Zet ze ook nooit onder of in de buurt van het bed.

- Zorg dat je lakens de grond niet raken. Zo kunnen bedwantsen gemakkelijk omhoog klauteren. Trek het bed ook een stukje van de muur om de bedwantsen de weg daar te versperren. Deze maatregelen werken natuurlijk niet als ze zich al in het bed bevinden.

- Inspecteer je koffer voor je hem weer inpakt en stofzuig hem eventueel uit.

- Was alle kleren bij thuiskomst zo warm mogelijk.

- Bedwantsen kunnen niet goed tegen hitte, dus was je beddengoed ook steeds op warme temperaturen (60 graden).

De grote middelen

Eens de bedwantsen echter in je eigen bed aanwezig zijn, is het tijd om de grote middelen boven te halen. Met wassen alleen kom je er niet; de beestjes moeten als volgt bestreden worden:

-  Bedwantsen kunnen bestreden worden met insectenverdelgers op basis van deltamethrin, permethrin of cyfluthrin. Focus je op spleten en kieren. Gebruik het minstens twee keer met een tussenpoze van minstens 4 dagen.

- Was je beddengoed en heel je kleerkast zo warm mogelijk. Wat niet kan gewassen worden, moet uitgeklopt worden en buiten luchten. Invriezen heeft weinig nut.

- Onderzoek de matras en draai ze zeker om. Laat ze stomen of reinigen. Als je echt zeker wil zijn, kan je ze vervangen.

- Stofzuig alle hoekjes en kantjes grondig. Maak alle kieren en spleten dicht.

Als ze dan nog niet verdwenen zijn, is het tijd om een gespecialiseerde firma in te schakelen.

Thinkstock