Week tegen pesten: "Het komt op elke school voor, ook al beweren directies van niet"

thinkstock
Vandaag gaat de Vlaamse week tegen pesten van start. Over heel Vlaanderen gooien scholen alles in de strijd om pesten een halt toe te roepen. Iets dat nog altijd erg hard nodig is, weet leerkracht en auteur Ilse De Keyzer.

Als leerkracht Nederlands, geschiedenis en godsdienst in het middelbaar weet Ilse als geen ander wat pesten met een kind doet. Ze ziet het vaak genoeg. "Daarom niet altijd in mijn klas, maar pesten komt op elke school voor. Ook al beweren directies van niet. Zeker bij kinderen tussen 11 en 14 jaar, de leeftijdsgroep waar ik les aan geef, wordt maar liefst 1 op 5 gepest."

Waarom iemand gaat pesten? "Dat kan allerlei redenen hebben," vertelt Ilse. "Soms pesten ze om zelf niet gepest te worden, of willen ze zich bewijzen. Op die leeftijd hebben jongeren vaak moeilijk om hun plekje te vinden, willen ze graag bij een bepaalde groep horen. En dan gaan ze hun gedrag daaraan aanpassen." 

Geen toverformule
Het zette Ilse er in 2012 toe aan haar eerste boek te schrijven, 'Harde noten'. Twee jaar later volgde 'Papieren vriendin'. Nu werden beide boeken herwerkt tot een toneelvoorstelling voor scholen. En die is best hard. "Pesten heeft nu eenmaal grote gevolgen, op lange en korte termijn. Jongeren moeten beseffen hoe ingrijpend hun gedrag soms kan zijn." Met haar boeken en het toneelstuk wil ze jongeren dan ook vooral bewust maken van het probleem. "Een pester straffen is erg moeilijk, zo niet onmogelijk" weet Ilse. "Er is helaas ook geen toverformule om pesten op te lossen. De beste manier is om preventief op te treden." Daar kan het toneelstuk bij helpen.

Ilse De Keyzer en acteur Kristof Francis van Studio Gekko.
kos Ilse De Keyzer en acteur Kristof Francis van Studio Gekko.

Leuke klassfeer
En die aanpak werkt. Het toneelstuk, dat momenteel bij verschillende scholen wordt opgevoerd, roept namelijk heel wat sterke reacties op. "Zo liep iemand huilend naar buiten tijdens de voorstelling, en krijgt de auteur vaak mailtjes van ouders en kinderen die geraakt zijn." De kinderen krijgen dan ook een bundel waarmee ze na afloop van het stuk met de hele klas mee aan de slag gaan. "Een leuke klassfeer creëren en het onderwerp bespreekbaar maken is van essentieel belang. Zo kan een klas in groep optreden tegen de pester. Als individu sta je namelijk nooit sterk genoeg."
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • freedom 79

  Directie sluit het liefst de ogen. En dat is vaak de druppel voor het kind die gepest wordt. De dag van vandaag is hoe red ik mij eigen vel.. .

 • Anita Pintjens

  In de jaren 70 kneep iedereen zijn ogen dicht zowel mijn ouders leerkrachten en familie gelukkig hadden ik mijn zus en broer maar die waren te jong om voor mij op te komen ,ik heb het overleefd maar het heeft een groot litteken achtergelaten en voel nog steeds veel kwaadheid tegenover de pestkoppen ,volgens ij kan je dit kwaad niet uitroeien

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Kan er iemand de defenitie geven van pesten? Vroeger werden onze mouwen v/d jas dichtgenaaid, 20 knopen in de mouw van onze pull gemaakt, onze kousen tijdens de L.O les weggestoken, onze boterhammen verdwenen uit de boekentas, pennenzak leeg...was dat pesten?? wij hadden daar plezier mee, moesten daarvoor naar psychologen lopen? dan was de helft van onze klas nu in de psychiatrie

 • Bart Van der Stappen

  Als mijn kind ooit iemand zou pesten zou ik het gepeste kind uitnodigen bij ons thuis. En dan zou ik mijn kind laten zien dat achter elk gezicht een verhaal schuild. En dat niemand verdiend ongelukkig gemaakt te worden door eender iemand.

 • Anonymous

  Onze directie zit bij mooi weer liever op een terrasje met zijn favorieten van het secretariaat dan naar het gezaag van die moeilijke leerkrachten te luisteren.